Роса Монтеро спечели Националната награда за испанска литература 2017

20 ноември 2017 г.
Роса Монтеро спечели Националната награда за испанска литература 2017

Оригиналните романи, есета и журналистически публикации на Роса Монтеро й спечелиха тазгодишната Национална награда за литература на Испания. Отличието се връчва от испанското министерство на образованието, културата и спорта и е с награден фонд 40 000 евро.

Решението на журито е мотивирано така: „Нейните романи, есета и статии изразяват блестящо позициите й и съграждат една лична вселена, фокусирана върху съществени социални и екзистенциални задачи. В този смисъл стилът на Монтеро може да бъде окачествен като етика на надеждата”. За писателката в този свят, в който „няма общовалидни отговори и в който боговете са мъртви“, ни остава само едно: да бъдем добри хора.

Роса Монтеро учи журналистика и психология, известно време работи с независими театрални трупи, докато не започва да пише за различни медии, включително за престижния вестник „El País”. Печели огромно признание за журналистическата си дейност, а по-късно и за романите си, които са преведени на повече от 20 езика. Носителка е на титлата „Доктор хонорис кауза” на Университета в Пуерто Рико. В България е известна с романите „Указания за спасяването на света” и „Дъщерята на канибала” (Primavera Novel Prize 1997), и двата издадени от „Колибри”.

През 2018 г. ще бъде издаден на български петнайсетият й роман със заглавие „Плът”. По думите на Монтеро това е „разказ за плътта, която ни убива, състарява и разболява, същевременно е в състояние да ни изстреля във висините, да ни даде криле и да ни доближи до вечността. Защото при изблиците на страст именно плътта ни освобождава от смъртта“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени