Еманюел Карер с награда FIL на Салона на книгата в Гуадалахара

12 септември 2017 г.
Еманюел Карер с награда FIL на Салона на книгата в Гуадалахара

На 5 септември 2017 г. френският писател Еманюел Карер беше удостоен с Наградата FIL на Салона на книгата в Гуадалахара. Наградата ще му бъде връчена на 25 ноември по време на церемониалното откриване на Международния панаир на книгата в мексиканския град. Освен напълно заслужена слава, тя ще му донесе и 150 000 долара.

Салонът на книгата в Гуадалахара, Мексико, е сред най-престижните в Латинска Америка. Наградата FIL е учредена през 1991 г. и се дава на автори, пишещи на един от латинските езици. Тази година са били разгледани 72 кандидатури на писатели от 18 страни. Еманюел Карер (59 г.) прекосява няколко творчески територии с лекота, която му позволява да бъде един от най-четените и най-влиятелни автори от новите поколения, се казва в комюникето, разпространено от журито.

Еманюел Карер (р. 1957) е писател, сценарист и режисьор. Автор е на 5 романа, 5 есеистични книги, 5 сценария за игрални филми и 13 телевизионни сериала. Носител е на 12 награди, сред които „Рьонодо”, „Фемина” и голямата награда на Френската академия за цялостно творчество. Наградата FIL идва за тринайсети път да потвърди големия талант на един писател, отдал живота си на литературата. Карер е познат на българския читател с 4 от своите книги, издадени от ИК „Колибри”: „Врагът” (превод Румяна Маркова), „Царството” (превод Росица Ташева), „Истории, различни от моята” (превод Анна Ватева) и „Лимонов” (превод Росица Ташева) – последната излиза на 15 септември.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени