„Истината за случая „Хари Куебърт” – скоро на телевизионния екран!

01 септември 2017 г.
„Истината за случая „Хари Куебърт” – скоро на телевизионния екран!

Бестселърът „Истината за случая „Хари Куебърт” ще бъде адаптиран за малкия екран от самия Жан-Жак Ано („Името на розата”, „Любовникът”, „Седем години в Тибет”). Продукцията е на „Метро Голдуин Майер”. Това е първият телевизионен проект в кариерата на прочутия френски режисьор, чиито филми често предизвикват дискусии. Снимките вече текат, засега се предвиждат 10 епизода.

В ролята на Хари Куебърт влиза изкусителният Патрик Демпси („Анатомията на Грей”, „Бебето на Бриджет Джоунс”), а Маркъс Голдман ще носи чертите на Бен Шнетцер („Крадецът на книги”, „Сноудън”). В образа на 15-годишната Нола Келерган ще се превъплъти Кристин Фросет. Очаква се телевизионният сериал да допринесе за интереса към книгата. 

Жоел Дикер е роден в Женева през 1985 г. Дебютният му роман, „Последните дни на нашите бащи”, получава Наградата на женевските писатели през 2010 година. През 2012 г. излиза бестселърът „Истината за случая „Хари Куебърт”, от който са продадени над 3 милиона екземпляра, включително в България. Освен че разлюля медийните среди, романът „нокаутира“ консервативната критика. За него Дикер печели последователно Наградата за призвание „Блюстейн-Бланше”, Голямата награда за роман на Френската академия и Награда „Гонкур” на гимназистите.

Историята пренася читателя в Ню Йорк от 2008 г. На фона на трескавата подготовка за президентските избори младият писател Маркъс Голдман търси сюжет за втория си роман. Междувременно неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт,  един от най-достолепните творци в страната, е обвинен за убийството на петнайсетгодишната Нола Келерган, с която е имал връзка. Маркъс не подлага на съмнение невинността му и започва собствено разследване.

След триумфа на „Истината за случая „Хари Куебърт” Жоел Дикер постига нов успех - с „Книга за Балтиморови”. Един не по-малко интелигентен сюжет, който приковава вниманието с пластичен език, живи образи и нелинейна композиция. Времето ще покаже дали сериалът ще има продължение, базирано върху „Книга за Балтиморови”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени