Теодор Ушев режисира игрален филм по „Пумпал” на Владислав Тодоров

05 юли 2017 г.
Теодор Ушев режисира игрален филм по „Пумпал” на Владислав Тодоров

Имаме удоволствието да обявим, че проектът за игрален филм „Пумпал” - екранизация на едноименния роман на Владислав Тодоров, е селектиран за финансиране от Националния филмов център. Това е първият пълнометражен игрален филм на номинирания за „Оскар” аниматор Теодор Ушев, и първата му продукция, финансирана у нас. „Пумпал” е единият от двата проекта за пълнометражен игрален филм с бюджет над 600 000 лв., които ще бъдат подкрепени – другият е „Страх” на Ивайло Христов, чийто продуцент е Асен Владимиров.

Снимките на „Пумпал” започват през есента на 2018 г. в копродукция с Румъния и Канада. Авторите „ще окажат чест” на емблематични паметници на тоталитарната монументална архитектура в няколко източноевропейски страни, превръщайки ги в място на действието. Сред тях се нарежда и българският паметник на Бузлуджа, вдъхновил мрачната фантазия на Владислав Тодоров. 

По думите на Ушев филмът ще съдържа елементи на анимация, осъществена в постпродукция. Провокативен микс от антиутопия и приказка, „Пумпал” вече се очаква с нетърпение, защото ще бъде първият български научнофантастичен филм. На практика това е третият роман на Тодоров, който оживява на голям екран, след „Дзифт” на режисьора Явор Гърдев и „Цветът на хамелеона” (по романа „Цинкограф”) с режисьор Емил Христов.

Теодор Ушев има в творческата си биография един късометражен игрален филм със заглавие „Кристин, която маха от влака”, част от омнибуса „8.19”, чиято премиера ще се състои до края на годината.  Художникът, който беше номиниран за „Оскар” за анимационния филм „Сляпата Вайша” по разказа на Георги Господинов, вече е член на Американската академия за филмови изкуства и науки AMPAS. Ушев е първият българин, който влиза в журито, оценяващо кандидатите за най-жадуваните статуетки в света.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени