Мая Разбойникова-Фратева с награда „Христо Г. Данов” за превод

20 юни 2017 г.
Мая Разбойникова-Фратева с награда „Христо Г. Данов” за превод

На официална церемония в къщата музей на Христо Г. Данов в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете” се състоя връчването на Националната награда „Христо Г. Данов” 2017. Мая Разбойникова-Фратева бе удостоена с наградата за преводна художествена литература за сборника „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена“ от Райнер Мария Рилке, издание на „Колибри“.

„Ако някой не е чел тази книга, нека да го направи – тя ще го научи на финес“, призова журналистът и преводач Георги Ангелов, който връчи отличието.

Сборникът предлага – за първи път на български език в тяхната цялост – три кратки кореспонденции на австрийския поет Райнер Мария Рилке (1875–1926). Първите две, известни като Писма до един млад поет и Писма до една млада жена, съдържат само писмата на Рилке, а третата включва писмата на Рилке и забележителната руска поетеса Марина Цветаева.

Недялко Славов пребори Милен Русков („Чамкория”) и Момчил Николов („Последната територия”) и се сдоби с наградата за художествена литература за романа си „Камбаната”, който стана носител и на годишната награда „Хеликон“. Христо Трендафилов получи отличие в раздел „Хуманитаристика“ за „Цар и век. Времето на Симеона”. Той беше номиниран в конкуренция с Милена Кирова - за „Българската литература от Освобождението до Първата световна война”, ч. 1 (изд. „Колибри”), и Ивайло Знеполски - за „Как се променят нещата. От инциденти до голямото събитие“, т. 1 и 2,  Институт за изследване на близкото минало, изд. „Сиела“.

Нов български университет получи награда в категория „Изкуство на книгата“. Васил Сотиров - за детското издание „Няма грешка, има смешка“, Пламен Божилов взе статуетка в категория „Книгоразпространение”. В раздел „Библиотеки и библиотечно дело” наградата отиде при регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово, а сайтът за книги „Аз чета“ беше отличен за „Електронно издание и нови технологии“.

Наградата на името на Христо Г. Данов е учредена през 1999 г. и се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура, като оказва почит на всички творци и популяризатори на стойностната литература – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. По традиция отличията се връчват на тържествена церемония в дома на патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов. Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени