Давид Гросман спечели „Ман Букър” 2017

15 юни 2017 г.
Давид Гросман спечели „Ман Букър” 2017

Израелският писател Давид Гросман е тазгодишният носител на „Ман Букър”, едно от най-престижните международни отличия в литературния свят. Той се увенча с наградата за романа си „A Horse Walks into a Bar”, чието българско издание излиза наесен в превод на Емилия Юлзари.

„Ман Букър” се присъжда ежегодно от 1969 г. насам за роман, написан на английски език от гражданин на която и да е от страните в Общността на нациите или Ирландия. От 2005 г. се връчва и международна награда „Ман Букър“, за постижения в областта на художествената литература на автори, публикували поне една книга на английски в оригинал или превод, независимо от тяхната национална принадлежност.

Паричната стойност на международния „Ман Букър” тази година възлиза на 50 000 паунда, които се разпределят между автора и преводача на книгата, в конкретния случай това е Джесика Коен. Давид Гросман, познат у нас предимно с романа „Ще бягаш ли с мен?”, беше номиниран в конкуренция с друго голямо име на съвременната израелска проза – Амос Оз. Сред досегашните носители на международното отличие са Ласло Краснахоркаи (2015), Лидия Дейвис (2013) и Филип Рот (2011).

„A Horse Walks into a Bar” проследява необикновената съдба на един стендъп комедиант, който живее в малък израелски град. „Давид Гросман е поел огромен стилистичен и емоционален риск със своя амбициозен роман – и се е справил блестящо”, каза Ник Барли, председател на журито и директор на международния фестивал на книгата в Единбург. „Всяко изречение има тежест, всяка дума има значение в този върхов пример за писателско майсторство”.

В рецензия за „Гардиан” писателят Ян Сансом уточнява: „Това не е просто една книга за Израел. Това е книга за неправилно функциониращите хора и общества. Има истини, които можем да възприемем единствено под формата на разказ, а Гросман, също като героя си Довалех Грийнщайн, владее отлично умението да разказва истината.”

Роден в Йерусалим, Давид Гросман е признат като едно от най-талантливите пера в света. Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция и носител на още много награди, той е автор на романи, нехудожествена литература и книги за деца, преведени на 36 езика. Българската публика ще има привилегията да се срещне с писателя през октомври тази година, в рамките на кино-литературния фестивал „Синелибри”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени