Хелън Филдинг печели „Болинджър Евриман Удхаус” 2017

22 май 2017 г.
Хелън Филдинг печели „Болинджър Евриман Удхаус” 2017

Хелън Филдинг спечели наградата „Болинджър Евриман Удхаус” 2017 за „Бриджет Джоунс: Бебе на хоризонта”. Отличието за хумористична литература по традиция е гарнирано с шампанско и… живо прасе, напомня „Асошиейтед прес”.

Създателката на ексцентричната героиня най-после се сдоби с наградата, за която беше номинирана два пъти – през 2000 г. за „Бриджет Джоунс на ръба на разума” и през 2014 г. за „Бриджет Джоунс: Луда по онова момче”.

От името на журито Дейвид Кемпбъл обяви, че последната книга от серията на Хелън Филдинг е „изключително смешна, духовита и очарователна”, отчитайки факта, че са изминали две десетилетия от първата поява на Бриджет Джоунс.

В типичния си хумористичен стил британската писателка сподели: „Много съм щастлива, че ми се падна прасето. Това е третата ми номинация и трябва да призная, че чаках наградата години наред. Аз съм от онези хора, които все са на крачка от „Оскар”-а, и все се разминават с него. Сега съм много горда и смятам да се похваля на всички, които могат да ме чуят”.

Четвъртата книга от поредицата за Бриджет излиза скоро след едноименния филм, но сюжетът е малко по-различен, а действието предшества събитията в третия роман на авторката - „Бриджет Джоунс: Луда по онова момче”. Освен „обичайните заподозрени” Рене Зелуегър и Колин Фърт, в лентата на Шарън Магуайър участва и Патрик Демпси в ролята на един от двамата възможни татковци.

С наградата за хумористична литература Хелън Филдинг се присъединява към списъка на предишните победители, в който фигурират имената на Иън Макюън, Алегзандър Маккол Смит, Хауърд Джейкъбсън, Марина Левицка и покойния сър Тери Пратчет.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени