Анжел Вагенщайн: „Изкуството е оръжие” (ART IS A WEAPON)

25 април 2017 г.
Анжел Вагенщайн: „Изкуството е оръжие” (ART IS A WEAPON)

Защо съм жив? Не зная. Човек никога не знае кого ще уцели куршумът.

На 2 май в Дом на киното ще се състои първата българска прожекция на американския документален филм „Изкуството е оръжие” (ART IS A WEAPON), посветен на големия български писател, киносценарист, общественик и интелектуалец Анжел Вагенщайн.

Неговият живот се нарежда сред най-значимите неразказани истории на световното кино: един турбулентен, наситен със събития отрязък от време, прострян в три исторически епохи, побрал 52 филма, 4 романа, 1000 страници „драскулки”. Активист на Съпротивителното движение по време на Втората световна война, изтъкнат филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот, и на 94-годишна възраст Анжел Вагенщайн респектира с остър ум и критична мисъл, а харизмата и сочното му чувство за хумор си остават непокътнати. Удивителна е способността му да осезава красивото в днешния делник, на фона на жестокостите, които е преживял. 

Дело на Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия „Аркадия”, филмът представлява искрен, вълнуващ и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от емблематичните филми на Джеки и редки архивни кадри от публичните му изяви. Животът му изобилства от абсурди, но той не приема да го наричат „дисидент”. Неговият хуманизъм е всичко друго, не и абстрактен, въпреки че е получавал и такова обвинение. Като един истински последователен обществено ангажиран творец, Анжел Вагенщайн не разделя писането само по себе си от писането за киното и твърди, че „мастилото на живота” прониква всичките му произведения.

„Изкуството е оръжие” е своеобразна импресия - разказва емоционално и въздействащо за най-непосилните епизоди от личната му съдба, за заснемането на важни филми като „Борис I”, „Езоп” и българско-германската продукция „Звезди” от 1959 г., чийто сценарий е написан за една седмица. Това е филмът, който печели Специалната награда на журито на международния кинофестивал в Кан и пълна колекция най-високи отличия от други световни фестивали. Това е и филмът, заради който Вагенщайн става „неудобен”, защото сценарият засяга експлозивната тема за депортираните евреи от Беломорска Тракия и Македония.

„Изкуството е оръжие” (ART IS A WEAPON) вече беше част от програмата на Нюйоркския еврейски филмов фестивал, тепърва ще бъде представен на още фестивали. Прожекцията на 2 май е предпремиерна и ще бъде последвана от коктейл и среща разговор с именития творец. Официалната премиера на филма ще отбележи 95-ата годишнина на Анжел Вагенщайн и ще се състои навръх неговия юбилей – 17 октомври 2017 г. от 18:00 ч. в Дома на киното, в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени