„Белгийският крал” открива 21-вия София Филм Фест

09 март 2017 г.
„Белгийският крал” открива 21-вия София Филм Фест

От 9 до 31 март София Филм Фест отново ще заяви позициите си на един от значимите кинофоруми в Югоизточна Европа, намерил място в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”. В списъка от гости на фестивала от 1997 г. насам фигурират имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Жан Клод Кариер, Андрей Кончаловски, Никита Михалков, Емир Кустурица, Тери Гилиъм, Тед Кочев, Бела Тар и Кшищоф Зануси. Двайсет и първото издание на София Филм Фест (Sofia International Film Festival) ще представи актуалните тенденции в световната кинематография и най-новото от българското и регионалното кино. Част от програмата на фестивала ще бъде представена във Варна, Бургас и Пловдив. 

Агнешка Холанд ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното. Тя ще представи лично най-новата си творба - „Следи” („Spoor”), непосредствено след премиерата й в основния конкурс на „Берлинале”. Филмът е създаден по бестселъра на най-четената, превеждана и награждавана съвременна полска писателка Олга Токарчук „Карай плуга си през костите на мъртвите”.

Сред специалните гости на фестивала са легендарният режисьор Хю Хъдсън и чаровният романтик на британското кино Рупърт Евърет. Двамата ще представят съвместния си проект „Алтамира” – британско-френско-испанска копродукция с участието на Антонио Бандерас. Зрителите ще могат да се срещнат и да вземат автографи и от Тони Палмър, Джон Савидж (“Коса”, „Ловецът на елени”) и Горан Паскалевич.

Официалното откриване на София Филм Фест 2017 е на 9 март от 19:30 ч. с премиера на „Белгийският крал”, копродукция на Белгия, Холандия и България. Една пародия на документално роуд муви, в която „спящ” крал се събужда за реалния свят. По традиция най-мащабното киносъбитие у нас включва интересни конкурсни програми, филмови ретроспекции и най-доброто от всички престижни европейски и световни кинофоруми. 

Носителят на Оскар „Лунна светлина” на Бари Дженкинс, „Аз, Даниел Блейк” на Кен Лоуч („Златна палма” – Кан 2016) и филмът „Прикрита страст” на  Терънс Дейвис, вдъхновен от личността и творчеството на Емили Дикинсън, също присъстват в програмата на фестивала. Сред акцентите на 21-вия СФФ са „Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки („Сребърна мечка” за режисура), „Рай” на Андрей Кончаловски („Сребърен лъв” за режисура от фестивала във Венеция), обещаващата комедия за съвременния човек „Тони Ердман”, любовното откровение на Франсоа Озон „Франц” и завладяващият повик на природата „Императорът”.

Призьори от престижни кинофестивали в света са част от „Големите награди” на 21-вия София Филм Фест. „Живял съм и по-добре” на Саболч Хайду е носител на „Кристален глобус” за най-добър филм от Карлови Вари, а „Жената, която си тръгна”, който се увенча със „Златен глобус” във Венеция (реж. Лав Диас) е вдъхновен от разказа на Лев Толстой „Бог вижда истината, но скоро няма да я каже” и изследва икономическото неравенство в модерното филипинско общество.

Един от най-новите акценти във фестивалната програма на София Филм Фест през 2017 година е специалната селекция от филми с „тийн” теми. Зрителите ще имат възможност да видят най-новата творба на Джон Карни „Sing Street” (част от филмите в рубриката „Музикална кутия”), който тази година беше номиниран за „Златен глобус”.

Не пропускайте новия филм на големия германски режисьор от турски произход Фатих Акин – „Сбогом, Берлин”, екранизация по едноименния бестселър на Волфганг Херндорф. Това е приключенска история за двама тийнейджъри, които не успяват да се впишат в заобикалящата ги среда и решават да избягат. Акин рисува портрет на лятото, което всички мечтаем да сме имали; с онова заветно пътуване, което предприемаш - млад и свободен - преди да те приземи безмилостната реалност. „Сбогом, Берлин” е отличен пример за това колко забавен и увлекателен може да е един тийнейджърски филм, направен от истински майстор. Гала-премиерата му в рамките на фестивала е на 17 март, от 20.00 часа в Зала 1 на НДК.

На 18 март от 18:00 ч. в Гьоте институт ще бъде излъчен емблематичният филм на Вим Вендерс „Криле на желанието”, а на следващия ден, 19 март, можете да гледате класическата лента на Вернер Херцог „Фицкаралдо”, която беше представена и на „Синелибри” 2016.

Режисьорът Кристи Пую е президент на журито, което ще оценява заглавията от Международния конкурс, а Стефан Вълдобрев оглавява балканското жури. Сред членовете на международното жури е и младатата Анжела Недялкова, която изпълни ролята на Вероника в „Трейнспотинг 2“ на Дани Бойл. Дългоочакваният филм по мотиви от творчеството на Ървин Уелш ще бъде излъчен на 14 март от 20:30 ч. в кино „Люмиер Лидл”. В случай че не сте гледали „Трейнспотинг”(1996), ще имате възможност да го видите непосредствено преди продължението, от 18:30 ч.

София Филм Фест (9-19-31 март) се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния дворец на културата и Националния филмов център, с подкрепата на програмата МЕДИА на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

Фестивалът осигурява „златен билет” и неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел, меломаните също няма да останат пренебрегнати. Двайсет късметлии ще имат шанса да се сдобият с билети за концерта на уникалната дива от BUENA VISTA SOCIAL CLUB – Омара Портуондо, който предстои на 28 април в зала 1 на НДК.

Пълна информация за всички филми по дни, киносалони и секции ще намерите тук: http://siff.bg/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени