135 години от рождението на Вирджиния Улф

25 януари 2017 г.
135 години от рождението на Вирджиния Улф

Днес, 25 януари 2017 г., се навършват 135 години от рождението на Вирджиния Улф, женското лице на модернизма. 

Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е сред знаковите фигури в историята на литературния модернизъм. Между двете световни войни тя се подвизава в средите на лондонското литературно общество като член на влиятелния интелектуален кръг Блумсбъри. Няма жанр, поне сред водещите през епохата й, към който да не е посегнала смело: роман, разказ, (авто)биография, кореспонденция. Надарена с буден ум и остра социална чувствителност, Улф пише и блестящи рецензии, очерци, критически и литературни есета.

Тя е ненадмината в употребата на повествователната техника поток на съзнанието - запазената марка на литературата от началото на XX век. С помощта на вътрешния монолог, който следва движението на мисълта във времето, писателката създава ювелирна психологическа проза, която и днес няма аналог като художествено въздействие. Българската публика познава Улф предимно чрез романите „Госпожа Далауей“, „Към фара“ и „Вълните”. Осеян с алегории и препратки, „Орландо” е мистериозен фарсов романс, полуроман-полуочерк, определен от сина на потомствената аристократка Виктория Саквил-Уест като „най-дългото и най-очарователно любовно писмо в литературата”.

„Нощ и ден” (1918) е вторият роман на Вирджиния Улф – създаден след „В открито море” и преди „Стаята на Джейкъб”, т.е. на границата между викторианския роман и романа на модернизма. Творбата представлява смесица между фина комедия на нравите и любовна история и поставя темата за съжителството на неотменната женитба с личната свобода.

През 2015 г. „Колибри” издаде сборника „Литературни есета” – двеста и шейсет уникални страници креативна рефлексия върху литературата и поредно доказателство за непокорната енергия на нейния талант. „Две каузи от най-голямо значение за твореца са в опасност. Първата е личното му оцеляване, втората – оцеляването на неговото изкуство”, предупреждава авторката през една от творбите в сборника.

Предстои да излезе от печат и емблематичното монографично есе „Собствена стая“, а първият експериментален роман на Вирджиния Улф, „Стаята на Джейкъб”, ще бъде на литературния пазар у нас още през април 2017.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени