Приказната 2016-а свърши, но приказката продължава

27 декември 2016 г.
Приказната 2016-а свърши, но приказката продължава

Повечето приказки обикновено завършват с „Три дни яли, пили и се веселили.“ Но какво се случва, когато празникът продължи 365 дни?

За издателство „Колибри“ изминалата година се превърна в приказка безкрай. Надяваме се да сме успели не само да ви зарадваме с любимите ви заглавия, но и да ви заразим с добро настроение.

Само за година организирахме над 60 събития, сред които панаири, алеи на книгата, дискусии, премиери и... второто издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал „Синелибри“, разбира се. Срещнахме ви със 17 световноизвестни имена на литературната сцена, сред които автора на бестселърите „Истината за случая „Хари Куебърт“ и „Книга за Балтиморови“ Жоел Дикер, неповторимата грандама на френската музика Силви Вартан, скандално очарователния Фредерик Бегбеде и жизнерадостния гуру на рекламата Луис Басат, живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел и непринудения провокатор Арнон Грюнберг.

За първи път на български език излезе сборник с три кратки кореспонденции на австрийския поет Райнер Мария Рилке, свидетелство за възхитителната дълбочина и изисканост на неговия стил. Пуснахме луксозно двуезично издание на Шекспировия сонетен опус в нов превод, издадохме и „Пътуване в миналото и други новели“ от вещия познавач на човешката душа Стефан Цвайг.

Предложихме ви заглавия, оглавили върховете на международните класации за продажби и увенчани с престижни награди: „Геният” на А. Скот Бърг, „Чистота” на Джонатан Франзен, „Тесният път към далечния север” на Ричард Фланаган, „Живот след живот” на Кейт Аткинсън. Зарадвахме ви с приключенията на „Убиеца Андерш и неговите приятели”, с нови заглавия от Джон Банвил и Пол Остър, с феноменалното перо на португалския писател Гонсало М. Тавареш, който през 2017-а пристига в България!

И ако това не ви е било достатъчно, ви подсещаме за пътешествията, които предприехме заедно с българските автори – ледената принцеса Изабела Шопова, чародейката Надя Захариева, авторката на книгата за Кристо и Жан-Клод Зорница Кръчмарова, Вера Петрова (която знае как да завихря очаквания), неуморния Тео Чепилов и майстора на краткия разказ Александър Шпатов, Андрей Велков, който все повтаря на поостарелите си герои, че Няма закога да отлагат младостта си:-). Споделихме много вълнуващи моменти с новите книги на проф. Валери Стефанов, Димитър Шумналиев, Георги Тенев, Владимир Полеганов и прелестната Станислава Кара. Успяхме да ви изненадаме с вълнуващия дебютен роман на Соня Тодорова и с уютната „Тетрадка с рецепти и спомени” на Катерина Евро.

Благодарим ви от сърце, че бяхте с нас. Че станахте част от празника на „Синелибри“ и участвахте активно в премиерите на книгите и филмите, че донесохте със себе си своите добри писма на 44-тия панаир на книгата!  Обещаваме, че през 2017-а няма да престанем да ви радваме и че най-доброто предстои.

Новата година е на прага с великолепни книги подръка, с ослепителни фойерверки и още повече заявки за литературни шедьоври. Сред тях са класическата творба на Шюсако Ендо „Мълчание”, екранизирана под режисурата на големия Мартин Скорсезе, хумористичният роман „Кучешки живот” (роман за хората!), който също има успешна филмова адаптация, „Орелиен” на Луи Арагон и „Друга представа за щастието” от най-продавания съвременен френски писател в света Марк Леви.

Авторът на библията за аутсайдери Трейнспотинг и на неговото продължение Порно, мрачният шотландец Ървин Уелш, се завръща с героя си Франк Бегби и романа „Ваещият с ножове”. Изданието ще бъде в наличност в деня на световната премиера на дългоочакваното филмово продължение на Трейнспотинг – 27 януари.

През първото тримесечие на годината излизат нови заглавия от Лаура Ескивел, Дъглас Кенеди, Иън Макюън и Камила Лекберг. Алберто Анджела ще ни върне към дните на Помпей, а д-р Фредерик Салдман учтиво ще ни напомни: „Вашето здраве е във вашите ръце!”.

Откриваме новата поредица срещи с публиката още на 26 януари, когато ще ви запознаем с Енрике Криадо и всички онези „Неща, които не се побират в куфар”. Питате се защо му е на испански дипломат да издава в България книга за Конго? Прочетете я, отговорите ще ви намерят сами:-)

През февруари пускаме ново издание на романа „Хроника на птицата с пружина”, издирван с години от феновете на Мураками. Тази увлекателна, пророческа, енигматична творба, съчетала комичното със страшното, не отстъпва на никой световен шедьовър…

Още веднъж ви благодарим за споделеното удоволствие – никоя история не съществува без читателите си. И нека следващите 365 дни приказка започнат сега!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени