„Сервантес” 2016 за Едуардо Мендоса

19 декември 2016 г.
„Сервантес” 2016 за Едуардо Мендоса

Имаме удоволствието да обявим, че Едуардо Мендоса е тазгодишният носител на най-високото литературно отличие в испаноезичния свят - награда „Сервантес”. Тя ще му бъде връчена на 23 април, датата, на която литературната общественост отбелязва годишнина от смъртта на Мигел де Сервантес.

През 2015 г. изтъкнатият каталонски творец спечели приза на името на Франц Кафка, а през 2010 г. беше удостоен с награда „Планета” за романа си „Със зъби и нокти", издаден и на български език. За същото заглавие през 2013 година получава и престижното отличие „Европейска книга“, чиято мисия е да допринесе за по-категоричното присъствие на Европейския съюз като културна общност.

Роден в Барселона през 1943 г., Едуардо Мендоса е популярен със своите произведения, издаващи ерудиция, уникално чувство за хумор и вкус към експеримента. През 1975 г. той публикува дебютния си роман – „Истината за случая Саволта“, който е обявен за първия роман на „прехода към демокрация“ в Испания след авторитарния режим на генерал Франко.

Още през 1986 г. писателят реализира значим творчески успех – излиза „Градът на чудесата“, който френското списание Lire определя като „най-добрия роман, издаден във Франция през годината”. Прочутата трилогия за лудия детектив му носи славата на майстор на пародийното повествование. Последният том от трилогията, Приключенията на дамския фризьор, е увенчан с награда за най-добра книга на Испания.

Наградата на името на Мигел де Сервантес е ежегодна литературна награда, която се връчва на испаноезичен писател за неговото цялостно творчество. Това е най-авторитетното отличие за испаноезична литература.

Сред лауреатите на „Сервантес” от 1976 г. насам се нареждат имена като Октавио Пас, Хорхе Луис Борхес, Карлос Фуентес, Алехо Карпентиер, Марио Варгас Льоса, Хуан Марсе и Адолфо Биой Касарес.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени