Най-продаваните заглавия на „Колибри” през 2016-а

15 декември 2016 г.
Най-продаваните заглавия на „Колибри” през 2016-а

Настана време за обобщения и равносметки. Ето класация на заглавията, които, за добро или… по-добро, привлякоха най-много читатели през изнизващата се година.

Забележете, че в списъка присъстват три български авторки – Катерина Хапсали, която продължава да събира почитатели, щурата и харизматична Катерина Евро и, разбира се, несравнимата Силви Вартан, която долетя специално за представянето на „Мама…” пред българска публика. Благодарим ви, че споделихте своите читателски вълнения с нас – все си мислим, че го заслужаваме;-)

Най-продавани книги през 2016-а

1. „Черво с чар” – книгата, която се превърна в световен феномен, беше оценена подобаващо и от българската публика. За първи път в историята на издателството годишната класация за най-продавани заглавия се оглавява от „нонфикшън” литература.

2. „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” от шведския крал на абсурдния хумор Юнас Юнасон. По петите на Алан Карлсон са Убиеца Андерш и Неграмотното момиче, чиито умения не спират да удивляват всичко живо.

3. „Японският любовник” на Исабел Алиенде. Чародейна книга от една авторка, която владее до съвършенство трепетите на човешката душа.

4. „В служба на злото” – третата книга от суперуспешната кримипоредица на Робърт Галбрейт, най-новото алтер его на Дж. К. Роулинг, по нищо не отстъпва на първи и втори том. Какъв ли ще е следващият ход на британската писателка?

5. „Любовта трае три години” на Фредерик Бегбеде нямаше как да отсъства от тази класация. Провокативният френски писател и кинорежисьор беше специален гост на второто издание на „Синелибри” и получи първата почетна статуетка на фестивала.

6. „На изток от рая” на Джон Стайнбек. Поредното доказателство, че класиката е винаги на мода. А Стайнбек е институция в литературата на XX век.

7. „Гръцко кафе” на Катерина Хапсали. Драматична изповед, която завихря в причудливо безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи и огнени страсти. За да ни покаже, че винаги сме по-силни, отколкото си мислим.

8. „CHANEL & CO Коко и нейното обкръжение” от Мари-Доминик Льолиевр. Забележителна биографична книга за жената, извършила революция в модата на XX век.

9. „Тетрадка с рецепти и спомени” от Катерина Евро. Не книга, а „женска пакост“, зачената сред уханната омая на остров Корфу, алхимична смес от лични преживелици, забавни истории, снимки и вкусни рецепти, пъстра, спонтанна и магична като самата актриса.

10. „Мама…” от любимата на всички ни Силви Вартан. Защото родителите и спомените ни за тях са онова, което остава, когато всичко изглежда изгубено.

Невероятно, но факт – непосредствено след десетото заглавие се нареждат фантастичните „Писма от Дядо Коледа” на Дж. Р. Р. Толкин, нищо че книгата излезе току-що. А може би следващият годишен първенец е ясен отсега?

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени