Саландер и Блумквист заедно и в 5-ия роман от поредицата „Милениум”

02 декември 2016 г.
Саландер и Блумквист заедно и в 5-ия роман от поредицата „Милениум”

На 7 септември 2017 г. пети том от култовата поредица „Милениум”, създадена от шведския писател и журналист Стиг Ларшон, ще излезе едновременно в над 20 страни. Автор е Давид Лагеркранс, който написа четвъртата книга от серията – „Онова, което не ме убива” (The Girl in the Spider’s Web).

Новината беше разпространена от издателите Norstedts. До този момент „Милениум” 4 с автор Давид Лагеркранс е издаден в повече от 40 държави, а продажбите надхвърлят 5 милиона копия. 

Ева Гедин от Norstedts: „Току-що прочетох първия ръкопис. Чудесно е, че отново работим с Давид Лагеркранс, че ще се появи още една история като част от вселената на „Милениум”.  Изключително съм впечатлена от способността на Давид да намира неочаквани посоки и теми, както и от начина, по който изгражда сюжет с непредвидим развой. Новият роман ще бъде издаден едновременно в цял свят, също както направихме с „Онова, което не ме убива” през 2015 г. Обещавам ви, че ще бъде не по-малко вълнуващо!”

 

Давид Лагеркранс по повод новия том от поредицата: 

Давид Лагеркранс, как ви се отрази вниманието на читателите след появата на „Онова, което не ме убива”?

„Нямах никаква представа как хората ще приемат новината за четвърта книга от серията „Милениум”. Мислех, че просто ще вдигнат рамене  и ще продължат да си живеят живота, вместо това медиите – както в Швеция, така и международните, сякаш полудяха и шумотевицата бързо ескалира. Разбира се, фантазирах си как романът постига успех, в края на краищата аз съм един безнадежден мечтател. Когато се боря за успех, обикновено съм разочарован. Но в този случай бях удивен от положителните отзиви.” 

Какво Ви мотивира да напишете още една книга от поредицата?

„Стиг Ларшон създаде фантастична вселена от образи, която продължава да ме вдъхновява. По време на една ваканция с моето семейство ми хрумна интересна идея и предизвика същото трескаво състояние, в което бях изпаднал, докато писах „Онова, което не ме убива”. Не беше в полза на редовния ми сън, нито ми помогна да овладея невротизма си,  но се оказа добър стимул за писане.” 

Вие дарявате парични средства от своите възнаграждения на Läsrörelsen, Движението на четящите. Защо точно на тях?

„Смятам, че усилията да се насърчава четенето при младите хора, не се ценят достатъчно. Особено днес, с тази нарастваща вълна на екстремистки и популистки десни движения. А четенето и възпитаването на критично мислене са крайъгълни камъни в изграждането на нашето демократично бъдеще.”

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени