Ретроспектива на Бертолучи и други акценти в програмата на „Киномания” 2016

03 ноември 2016 г.
Ретроспектива на Бертолучи и други акценти в програмата на „Киномания” 2016

Тази година едно от най-значимите филмови събития у нас отдава почит на двама велики режисьори - Бернардо Бертолучи и Андрей Тарковски. Ретроспективите на тяхното творчество ще се състоят в интервала от 7 до 16 ноември и ще подготвят ценителите на седмото изкуство за официалния старт на фестивала на 17 ноември.

Всепризнат като един от големите филмови законодатели, Бернардо Бертолучи ще бъде представен в „Киномания” със специално подбрани филми, сред които скандалния за времето си шедьовър „Последно танго в Париж” (с участието на Марлон Брандо), „Конформистът”, „Двайсети век”, „Последният император” (с който печели 9 награди „Оскар”, включително за най-добър филм), „Чай в пустинята”, „Открадната красота”. Зрителите на фестивала ще могат да видят и филма „Обсадените”, който ще бъде показан за първи път в България, както и провокативната кинотворба „Мечтатели” с участието на Ева Грийн. 

Миналата година италианският режисьор и писател навърши 75 години, а това е още един повод „Киномания” да му отдаде заслужено внимание. Бертолучи насочва камерата към собствената ни идентичност, към неуморното търсене на вътрешното „аз”, към онова удивително единство на първични страсти и възвишени пориви. Не е трудно да си представим неговата публика - зрители и читатели, като привилегировани пътници, будни в нощта. Като Мечтатели, съучастници в един сън, сънуван заедно от всички (киното), който ги отнася далеч или пък съвсем близо, към някакъв „фестивал на чувства“ или на „катастрофи“, един неясен терен, на който може да се случи всичко, amour fou, която бележи нечия съдба.

В рамките на всички прожекции на филмите на Бертолучи, неговата книга „Прелестно обсебен” - сюблимна колекция от статии, спомени и изказвания на режисьора, подбрани от Фабио Франчоне и Пиеро Спила, ще се предлага на преференциална цена.

Юбилейното издание на фестивала включва и филми, посветени на легендарни музиканти, в т. ч. джаз легендата Чет Бейкър, феноменалната Джанис Джоплин, големия Майлс Дейвис и несравнимия Дейвид Боуи. Организаторите от НДК ще покажат и всичките седем филма на големия Тарковски: „Иваново детство”, „Андрей Рубльов”, Соларис”, „Огледало”, „Сталкер”, „Носталгия” и „Жертвоприношение”, с който той печели наградата на журито на фестивала в Кан.

Зрителите ще имат възможността да видят „Остатъчни образи” на Анджей Вайда  - последния шедьовър в една кариера, отдавна белязана от филмови постижения. Работата на 90-годишния режисьор (починал на 9 октомври) не е изгубила нищо от своята мощ. По думите на Пиърс Хандлинг „Остатъчни образи” е забележителен филм – яростен, ангажиран и дълбоко свързан с болезнените решения, които героят му е принуден да взема, за да съхрани себе си. 

Друг акцент в афиша е филмът „Мълчание”, едно от най-обсъжданите заглавия през последните години, също дело на голям кинематографист - Мартин Скорсезе. Филмът, копродукция на САЩ, Япония, Мексико и Италия, е екранизация на едноименния роман на Шюсаку Ендо (който скоро излиза на български!), драматична рефлексия върху смисъла на християнското милосърдие и ярко свидетелство за сложните отношения между Япония и Запада. По време на фестивала ще бъдат показани още две емблематични заглавия от портфолиото на Скорсезе – „Последното изкушение на Христос” и „Кундун”. 

„Киномания” 2016 ще зарадва почитателите на Уди Алън с “Café Society”, една носталгична история за отхвърлена любов, гарнирана с чудесна музика, безупречен диалог и неподражаеми персонажи. Ще видим новия филм на Емир Кустурица „На млечния път” с Моника Белучи и самия Кустурица в главните роли, „Кралицата на пустинята” на живата легенда Вернер Херцог и „Хулиета” на Педро Алмодовар, създаден по разкази на Алис Мънро.

Подарък за ценителите на сюрреалистичния свят на Алехандро Ходоровски е филмът „Поезия без край” – копродукция на Чили, Япония и Франция. Вече към края на своите 80 години, култовият режисьор обръща взор към младостта си и създава тази изобретателна, вдъхновена, неустоимо очарователна хроника за младия Алехандро (изигран от сина му Адан), луд по поезията и секса.

В програмата присъства и документалният филм „Хичкок/Трюфо”, вдъхновен от едноименната книга, с участието на режисьори като Уес Андерсън, Оливие Асаяс, Ричард Линклейтър, Мартин Скорсезе и Дейвид Финчър.

Цялата програма, снимки, трейлъри и информация за филмите от тазгодишното издание на „Киномания” ще намерите на: http://www.kinomania.bg/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени