Давид Фоенкинос в Пловдив, 12-14 септември

12 септември 2016 г.
Давид Фоенкинос в Пловдив, 12-14 септември

Тази есен, по инициатива на Божана Апостолова и Недялко Славов, в Пловдив стартира важно международно събитие в областта на литературата. Под егидата на Община Пловдив се откриват „ Европейски писателски срещи - Пловдив”, които ще привличат големи съвременни европейски писатели и поети.

Сред поканените тази година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – „Гонкур”, „Маларме”, „Фемина”, „Рьонодо”, „Хуан Рамон Хименес”.

Срещата с автора на „Шарлот” и „Деликатност” – големия френски писател Давид Фоенкинос, ще се състои на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град.

Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда „Рьонодо“ и „Гонкур на гимназистите” 2014 за романа си „Шарлот“ – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

„Международни писателски срещи – Пловдив” е знаковата литературна проява в програмата “Пловдив - европейска столица на културата” и е част от Есенния салон на изкуствата. Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. В програмата за 2017 година присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени