Рекордни продажби на трилогията за Бастан!

26 август 2016 г.
Рекордни продажби на трилогията за Бастан!

През март феноменалната трилогия на Долорес Редондо изгря в САЩ с клеймото на Atria/Simon&Schuster, а от 25 август 2016 г. вторият том, „Зовът на костите”, официално се разпространява и в британските книжарници. Издатели са “Harper Collins”.

Българската публика е привилегирована – на литературния пазар у нас вече могат да бъдат намерени и трите тома от поредицата. Последната, трета книга, носи заглавие „Дар за бурята” и се появи в превод на Катя Диманова през април 2016-а.

Още с излизането си „Невидимият пазител” се увенча с възторжени оценки от страна на читатели и критика в цял свят и попадна в шортлиста на престижната награда CWA International Dagger, учредена от Асоциацията на авторите на криминална литература с цел популяризиране на най-изкусно преведените трилъри и криминалета в световен мащаб.

Според данни на Nielsen Долорес Редондо е най-продаваният автор (в категория трилъри и криминалета) в Испания на 2015 година, като изпреварва дори Паула Хоукинс и Стиг Ларшон. До момента от трите книги са реализирани рекордните 1 200 000 екземпляра на испански език! Правата за трилогията са продадени на издатели от 33 държави. 

Притегателната сила на трилогията за Бастан се състои в мистерията, обвила миналото на героите, в каскадата от обрати, от които историята печели съспенс, без да губи психологическа плътност, но също така в умело вплетените антропологически и социални мотиви и в нюансите, с които са пресъздадени душевни състояния. Не е за подценяване яркото присъствие на главната героиня – инспектор Амая Саласар. 

Филмът, създаден по мотиви от „Невидимият пазител”, вече е факт, а премиерата му в Испания ще се състои през февруари 2017 година. В ролята на находчивата инспекторка ще се превъплъти очарователната Марта Етура, носителка на награда „Гоя” за ролята си в „Килия 211”.

Успехът на трилогията за Бастан не беше предизвестен, но обяснява причините, поради които четвъртият, самостоятелен роман на Долорес Редондо вече се нарежда сред най-дискутираните и нетърпеливо очаквани четива в Испания.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени