Оповестиха номинациите за награда „Перото“

20 юли 2016 г.
Оповестиха номинациите за награда „Перото“

За втора поредна година Литературен клуб „Перото” ще връчи годишните си награди. Церемонията ще се състои на 16 септември, когато клубът отбелязва първия си рожден ден.

„Перото” бързо се превърна  в предпочитано пространство за културни събития с различен профил и мащаб, а учредяването на тази награда е още един знак на почит, морален стимул и вдъхновение за дейността на съвременните български творци.

Награда „Перото“ ще получат автори с принос към българския литературен контекст, избрани сред номинираните в пет категории: „Превод от български на чужд език”, „Проза”, „Поезия”, „Детска литература” и „Дебют”. Ще бъде връчена и Награда за цялостен принос.

Номинациите за наградата са гласувани от членовете на Експертния съвет към Националния център за книгата (НЦК) към НДК: проф. Амелия Личева, доц. Дарин Тенев, гл. ас. Дария Карапеткова, Силва Папазян и Георги Иванов.

В категория „Проза” сред номинираните присъстват имената на Валери Стефанов („Любовни истории от Вавилонската библиотека”) и Стефан Стефанов, автор на сборника с разкази „Край до край”.

Щастливи сме, че в категория „Дебют” фигурира и талантливата Соня Тодорова, която привлече внимание с романа „Перлите на Ади Ландау”, една история за безмилостния вихър на времето, който преобръща съдби и неусетно разменя ролите на героите и жертвите.

Сред останалите автори, реализирали успешни дебюти тази година, са Йордан Славейков, номиниран за „Последна стъпка” (ИК „Жанет 45”), Георги Бърдаров с „Аз още броя дните” (ИК „Сиела”), Анна Лазарова с „Вкъщи всички вечерят отделно” (УИ „Епископ Константин Преславски) и Георги Гавраилов, номиниран за „Пиета” (ИК „Знаци”).

През 2015 г., в рамките на първата церемония по връчване на отличията, учредени от литературен клуб „Перото”, наградата в категория „Проза” беше връчена на Катерина Хапсали за нейния бестселър Гръцко кафе, издаден от „Колибри”.

Списък с всички номинирани тази година можете да видите тук.

Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени