С „Колибри“ на море

20 юли 2016 г.
С „Колибри“ на море

Топ 10 предложения за едно наистина книжно лято

Ако си позволим закачлива перифраза на една прочута мисъл, то всяко голямо пътешествие започва с една първа... книга.

Издателство „Колибри“ ви кани на приключение с книга до морето и назад и ви обещава, че с десетте ни летни предложения ваканцията ще бъде незабравима. Навярно няма по-подходящ сезон от лятото, през който да поемете на път, било то и физически затворени между четирите офисни стени.

1. „Дж. Р. Толкин. Биография“ от Хъмфри Карпентър

„Започва път от моя праг“, пише бащата на фентъзи жанра Дж. Р. Толкин. А с неговите книги човек рядко може да се изгуби по време на странстване. Университетският преподавател Хъмфри Карпентър доказва с „Дж. Р. Толкин. Биография“, че историята на създателя може да бъде не по-малко интересна от тази, скрита в творенията му. С подобаващата почтителност на съвестен биограф и умението на пишещ събрат, Карпентър изгражда органична сплав от личностна и творческа биография. И от всеки ред ни гледа мъжът с проницателен поглед, тънка усмивка и неизменната лула, изобретател на странни езици, на собствена митология и вълшебна вселена, Мерлин на модерните времена, запленил поколения читатели от цял свят. Книга приказка и книга странно приключение. По толкински чудата.

2. „Пътуване в миналото и други новели“ от Стефан Цвайг

Да пътуваш в пространството, може да бъде и скучновато занимание. Затова това лято ви предлагаме нова среща с вещия познавач на човешките страсти Стефан Цвайг.

„Пътуване в миналото и други новели“ е сборник, състоящ се от седем новели, пет от които излизат за пръв път на български език, а „Скарлатина“ и „Неподозирано запознанство с един занаят“ са в нов превод.  

Цвайг създава реалистични, кратки, стегнати разкази, без излишно разпиляване на думите. Една паралелна реалност, която би могла да се случи на всеки, но въпреки това изглеждаща причудлива и невероятна, властва по страниците на сборника. Всяка сюжетна линия е човешко лице, човешка емоция. И носталгична лятна усмивка към миналото.

3. „Книга за Балтиморови“ от Жоел Дикер

Върху актуалния момент се наслагват отделни фрагменти от миналото и в „Книга за Балтиморови“ от Жоел Дикер.

Талантливият автор покори световната литературна сцена с бестселъра „Истината за случая „Хари Куебърт““ – книгата, изместила „Ад“ на Дан Браун от класациите, а новият му роман не остава по-назад. В „Книга за Балтиморови“ Дикер отново среща читателя  с Маркъс Голдман, за да го превърне в пряк наблюдател съдбата на двата клона от рода Голдман - Монтклеърови, скромно семейство, принадлежащо на средната класа, и заможните Балтиморови, обитаващи шикозно предградие на Балтимор. Какво се крие в миналото на двата рода – писателят разгръща сюжетната линия разпокъсано, за да остави читателя сам да свърже в едно отделните нишки.

Перфектно лятно четиво, в което се преплитат класата на т.нар. „висока“ и лекотата и чарът на популярната литература, – „Книга за Балтиморови“ няма да ви разочарова, където и да я разгърнете.

4. „Завихряне“ от Вера Петрова

Откриватели, духовни учители, шамани, племенни вождове, дервиши – героите на талантливата Вера Петрова не са измислени. Те са пълнокръвни образи, с които бихте могли да се срещнете всеки ден. Стига да се осмелите да потеглите на пътешествие към магични места – пирамиди, и не само – по цялата земя: Мексико, Гватемала, Аризона, Колумбия, Индия, Босна, Странджа.

Не пътепис, а откровение, не книга, а лятна вихрушка – Вера Петрова създава истинско бижу. Компас, който насочва винаги в една и съща посока – навътре в себе си, там, където се раждат чувството за свързаност с Вселената и мъдростта на сърцето.

5. „Бяло сладко“ от Димитър Шумналиев

В един красив и изкусителен текст българският майстор на перото Димитър Шумналиев създава мистификация, в която препратките и привидностите са много, а сигурният извод е един – доброто се нуждае от дом. „Бяло сладко“ е вкусното Алтер Его на хрониката. Увлекателен и четивен, романът проследява живота на Учителя Петър Дънов, отношенията му с Георги Димитров и пътуването на учение, което затваря един век българска история и до ден днешен буди интерес.

Авторът ползва архиви, спомени, записки, свидетелства на Бялото братство, а личната съдба на героите прави повествованието вкусно, сладко, но и нагарчащо тъжно. Пътуването с „Бяло сладко“ ще ви се стори като внезапно събуждане на сетивата и триумф на въображението.        

6. „Никога повече гладни!“ от д-р Дейвид Лудуиг

Лятото, освен време за пътуване, е и времето на диетите.

Д-р Дейвид Лудуиг предлага различен прочит на гладуването. Книгата му „Никога повече гладни!“ е особено ценна заради приложенията с хранителни планове, рецепти и инструкции за приготовление на ястия със зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки и семена, и таблицата с гликемичен заряд на храните, съдържащи въглехидрати.

Авторът не се смущава да осъди безобразията на съвременната хранителна индустрия и да насочи вниманието ни към процесите, настъпващи в тялото ни след всяко хранене – хормоните, химическите реакции и дори активността на гените в тялото се променят по коренно различни начини, в зависимост от характера и количеството на погълнатата храна. Лудуиг уверява, че не калориите, а качеството на храната ни е това, което влияе върху теглото. Ваканция без гладуване предлага „Никога повече гладни!“. За останалото организмът ви ще се погрижи сам.

7. „Убиеца Андерш и неговите приятели (и някой друг неприятел)“ от Юнас Юнасон

Забавен, ироничен и пълен с изненади – поредният шедьовър на Юнас Юнасон е лятното четиво, което няма да свали усмивката от лицето ви, а смехът е гарантиран без значение дали сте се излегнали на плажа, или почивате на дивана у дома.

Роман за убийства, без да е криминален, роман за религията, без да е религиозен, „Убиеца Андерш и неговите приятели (и някой друг неприятел)“ ще ви направи съучастници в щури и невероятни приключения, а черният хумор и цинизмът на Юнасон ще задоволят глада и на най-капризните читатели.

Предупреждаваме: краят на книгата ще ви разочарова, защото... никак няма да ви се иска да свършва!

8. „Убежище в Париж“ от Корин Ганц

Вечната Одри Хепбърн твърди, че „Париж е винаги добра идея“. „Убежище в Париж“ може да откриете това лято с романа на френската писателка Корин Ганц. Топъл и завладяващ разказ за приятелството, допълнен от вкусни и обезоръжаващи идеи за диета рецепти, романът ще ви пренесе в стара аристократична къща с душа, където съдбата събира три млади жени, прелетели Океана, които бягат от тягостното си минало, за да преоткрият себе си, да срещнат любовта и да намерят своето достойно място в една невинаги уютна среда. С непринудения език на пъстрото ежедневие и с неподправена емоция авторката умело преплита техните истории – понякога забавни, друг път горчиви, но никога скучни и неизменно пораждащи симпатия и разбиране. 

9. „Плувецът“ от Йоаким Зандер

Йоаким Зандер е новото име на шведската литература, за което тепърва ще се говори. Неговият хладнокръвен и безпощаден роман „Плувецът“ ще ви пренесе от град в град, от континент на континент със скоростта на светлината.

Агент на ЦРУ, който губи най-ценното, талантлив политически анализатор, който е изправен пред най-голямото предизвикателство не само в кариерата, но и в живота си, млада, но силна духом асистентка, която е призована за помощ от призрак от миналото си,  и самоуверен лобист от европейската столица ще сблъскат интересите си в Брюксел и ще се окажат принудени да плават в (не)познатите води на политическото задкулисие на Европейския парламент.

10. „Хотели. Трета стая“ от Ема Марс

Какво е лятото без любов? Авторката на френския отговор на „Петдесет нюанса сиво“ и господарката на чувствените наслади Ема Марс (псевдоним на известния сценарист Фредерик Марс) е готова да ви съблазни с продължението на култовата поредица „Хотели“.

„Хотели. Трета стая“ вади вече познатите герои от зоната им на комфорт, залага двойна примка за истинския прелъстител и разгръща темата за любовта, за дългите мечтания, порочните сънища и за това доколко познаваме човека до себе си.

В този трети том на „Хотели“ напрежението в отношенията между участниците в драмата непрекъснато нараства, действието става все по-динамично и подготвя неочакваната и поразителна развръзка.

Лятото се очертава горещо... стига да открехнете вратата на... „Хотели. Трета стая“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени