Настъпва „Пролетта на варварите” на Йонас Люшер

01 юли 2016 г.
Настъпва „Пролетта на варварите” на Йонас Люшер

Видният швейцарски индустриалец Прайзинг е в командировка в Тунис, където е поканен да прекара една седмица с дъщерята на местен гангстер. След като поема ангажимент да я придружи на сватба в луксозен курорт в пустинята, който някога е бил берберски оазис, Прайзинг се запознава с куп юпита от лондонското сити. Докато булката изминава разстоянието до „олтара”, възседнала камила, никой не подозира, че глобалната финансова система е на ръба на колапс. Гостите старателно обслужват махмурлука си, когато научават за срива на британската лира и целият им свят рухва изведнъж. Разбира се, банкрутът на Англия засяга и Тунис. Като швейцарец Прайзинг не споделя общата трагедия, но получава своя урок за това колко крехка е защитната броня на съвременната цивилизация.

Така започва „Пролетта на варварите”, с който Йонас Люшер нашумя като един от най-интригуващите литературни гласове на Европа. Неговият злободневен, необикновен текст се концентрира върху културния сблъсък между „елитния” свят на финансите и ценностната система на Магреб. Провокативно, свежо и забавно, това четиво е брилянтна сатира на времето, в което ни се случи да живеем.

Йонас Люшер е роден през 1976 г. в Швейцария, понастоящем живее в Мюнхен. След като приключва обучението си като начален учител в Берн, посвещава няколко години на филмовата индустрия в Германия, след което завършва философия в Мюнхен. През 2013 г. той получава литературната награда на Берн и Баварската награда за изкуство. „Пролетта на варварите” е неговият дебютен роман, който мигновено попада в списъка с номинираните за Deutschen Buchpreis – германската награда за литература. 

„Сюрреалистичната, смело усукана кулминация на романа го превръща в нещо средно между притча в духа на „Повелителят на мухите” и поучителна приказка. Магията на авторовото въображение показва колко близо се намираме до света на разрухата и предупреждава за опасността от илюзията, че можем да се спасяваме поединично.”
/Стийв Донахю, 2015, Open Letters Monthly/

„Разказваческият дар на Люшер и сръчността, с която борави с езика (освен ако заслугата не е на Питър Луис и неговия блестящ превод от немски), са достатъчно впечатляващи, за да ти е трудно да повярваш, че това тъничко томче е дебютен роман. Ако е така, трябва да го поздравим за написването на най-хумористичната и убедителна сатира на абсурдните крайности, до които стигнаха виновниците за финансовата криза, започнала през 2008 година. Фактът, че сюжетът на Люшер спокойно можеше да е разположен в 2015-а, прави книгата още по-ангажираща и актуална. Тя ни принуждава да се запитаме – защо никога не се учим от финансовите си несполуки?”
/Уилям Д. Коън, 2015, The New York Times/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени