„Колибри” издава „L’amica geniale” на Елена Феранте

07 юни 2016 г.
„Колибри” издава „L’amica geniale” на Елена Феранте

Неотдавна „Тайм” я определи като една от стоте най-влиятелни личности в света. Спрягат я и като една от най-добрите италиански писателки, майстор на реалистичните психологически романи, т.нар. „трилъри за душата”, някои от които имат успешни киноадаптации. Заради психологическата релефност на женските образи понякога сравняват Елена Феранте с Вирджиния Улф, а прямотата и изчистеният стил я свързват с авторки като Симон дьо Бовоар.

Сред основните теми в творчеството й са индивидуалното съзряване и вътрешните конфликти, драматичният разрив в отношенията, умението да се обичаме. Тя смята, че „веднъж написани, книгите вече не се нуждаят от автор”, а „истинските чудеса в живота са тези, на които никой не може да припише нечие авторство”. Това обяснява факта, че и до ден днешен собствената й персона е забулена в мистерия. Интервютата с Елена Феранте са оскъдни, тя не участва в официално организирани премиери на книгите си, общува с читателите си само виртуално.

Знае се само, че е родена в Неапол. Автор е на книгите „Дни на самота”, „Смущаваща любов” и „Изгубената дъщеря”. Поредицата от т. нар. неаполитански романи включва заглавията: „Гениалната приятелка” (L’amica geniale), „Историята на едно ново име”, „Онези, които си тръгват, и другите, които остават” и „Историята на изгубеното дете”. Четирите истории всъщност представляват цялостен проект, своеобразен квазифеминистки билдунгсроман, в който оживява Италия от края на 20-и век. 

На въпроса защо пренебрегва публичните изяви, преди години писателката отговаря така: „Заради едно малко невротично желание за недосегаемост. Усилието от писането докосва всяка точка от тялото. Когато книгата е завършена, сякаш сте били обискирани без никакво уважение и нямате друго желание, освен да си възвърнете целостта, отново да станете онзи, който сте – в действията, в мислите, в езика, в отношенията. Впрочем публична е книгата: там е всичко, което имаме да кажем...”

Първият роман на Елена Феранте, издаден у нас от „Колибри”, е „Дни на самота” -  излиза през 2009 г. в превод на Дария Карапеткова. Сега предстои да издадем и L’amica geniale. Самата Лорън Гроф, която нашумя с бестселъра „Орисници и фурии”, определя романа като „епичен шедьовър”, една история за израстването на артиста, белязано от продължителна ярост и страст. Сред почитателите на Феранте се нареждат още Зейди Смит, Джеймс Ууд и американската писателка от индийски произход Джумпа Лахири.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени