Връчиха наградите „Рицар на книгата” 2016

25 май 2016 г.
Връчиха наградите „Рицар на книгата” 2016

Церемонията по обявяване на носителите на звание „Рицар на книгата“ за 2016-а година се състоя на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в литературен клуб „Перото”, НДК.

Отличията се присъждат от Асоциация „Българска книга“ в знак на признателност към личностите, чиито ежедневни усилия и действия през съответния период са били посветени на книгите и изобщо на каузата на българската просвета и духовност.

С отличие бяха удостоени: проф. Амелия Личева - уважаван български литературен критик, а също и есеистка, поетеса, преподавател в Катедрата по теория на литературата към Софийски университет „Св. Климент Охридски”; Йордан Ефтимов - за рубриката „Битката на книгите“ в рамките на „Библиотеката” по БНТ; Ивет Лолова от Kafene.bg, която действително превърна онлайн медията в застъпник и популяризатор на значими културни събития и инициативи.

Наградата за политик или общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване през 2016-а година и за стимулиране на четенето отиде при Съюза на народните читалища. Тя беше връчена от изпълнителния директор на НДК и миналогодишен носител Мирослав Боршош, който не се поколеба да подчертае заслугите на Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата към НДК: „По-хубаво от това да водиш битки за духовност и да ги печелиш, е да знаеш, че не си сам в тях”, каза директорът на Двореца и връчи личната си статуетка от 2015 г. на Светлозар Желев, който също беше номиниран за „Рицар на книгата” заради изключителната си всеотдайност и всички реализирани събития в литературен клуб „Перото” през изминалата година.

Жестът на Мирослав Боршош престъпи установения принцип на наградата и сценария на вечерта, за да внуши нещо много важно - че думите и символите все още имат тежест. Да си рицар на книгата, преди всичко означава добросъвестно да браниш и отстояваш културните ценности, в които вярваш, независимо дали стремежите и постиженията ти ще бъдат оценени адекватно. Така рицарите на книгата в най-значимата категория тази година на практика са двама – Съюзът на народните читалища се сдоби с официалното отличие, а Светлозар Желев получи моралната награда, тъй като статуетката му беше преотстъпена от Мирослав Боршош, безспорен носител на званието. Фактът, че директорът на Двореца дава такъв пример, свидетелства за вярата на най-голямата културна институция у нас в смисъла на съвместните, ежедневни, съзидателни действия в полза на българската култура.

Както Светлозар Желев, така и всички присъствали на церемонията в „Перото”, не скриха вълнението си от този знаменателен жест. Едва ли някой би оспорил факта, че със своите безкористни, енергични и последователни усилия Светлозар Желев, учредил наградата „Рицар на книгата” през 2004 година, е от хората, които не само показват, че милеят за родната култура, но активно допринасят за това, постиженията на българската и световната литература да стигат до читателите и да получават уважението и популярността, които заслужават.

Оптимизирането на резултатите от усилията за одухотворяване на средата, в която живеем, е възможно само когато всеки един от нас поеме съответната отговорност за постигане на общите цели. В този смисъл можем само да си пожелаем рицарите на книгата да стават все повече, а жестовете им – все по-вдъхновяващи.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени