Людмил Тодоров беше удостоен със „Златно перо” 2016

20 май 2016 г.
Людмил Тодоров беше удостоен със „Златно перо” 2016

Щастливи сме да оповестим, че тази година сред отличените със „Златно перо” е известният писател, сценарист и режисьор Людмил Тодоров.

С наградата в навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, по традиция се удостояват видни представители на българския културен живот за техния принос към родната култура и изкуство. Връчването на отличията – брошки, изработени от 24-каратово злато, тази година се състоя на 19 май в концертната зала на Национално музикално училище „Л. Пипков”.

Инициатори на наградата, която има 21-годишна история, са радио Classic FM и галерия „Макта“, а подборът на носителите е мотивиран така: с таланта и делата си всички те предизвикват възхищението на публиката и служат за пример като радетели за облагородяването на обществения и културния контекст.

Людмил Тодоров е носител и на националната награда за литература на името на Хр. Г. Данов за 2013-а година. Автор е на два сборника с разкази и няколко романа, между които „Шлеп в пустинята“ и „Разглобено лято“. През април тази пролет излезе романът му „С череша се задави косът”, напрегнат и фин психологически разказ за невъзможната любов на две сродни души.

Сред останалите носители на „Златно перо” тази година са: поетът и преводач Кирил Кадийски, проф. Благовеста Карнобатлова - оперна певица и педагог, актрисата Илка Зафирова, проф. Михаил Пеков - композитор и педагог, писателят Владимир Зарев, Антони Дончев - композитор, пианист, преподавател, бендлидер, перкусионистът Стоян Янкулов – Стунджи, проф. Любомир Халачев, Огнян Драганов - директор на Старозагорската опера, Михаил Белчев - певец, композитор, поет и режисьор, художникът-аниматор Стоян Дуков, проф. Владислав Паскалев и други. Бяха отличени и проектите на българската национална телевизия „Ръкописът” и „Лачените обувки на българското кино”.

Връчването на наградите „Златно перо“ се осъществява в рамките на Европейския музикален фестивал, който е част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата на Република България.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени