„Златно перо” 2016 за Кирил Кадийски

20 май 2016 г.
„Златно перо” 2016  за Кирил Кадийски

На 19-и май 2016 година бяха връчени наградите „Златно перо”, които се присъждат за изключителен принос към българската култура и изкуство всяка година в навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Инициатори са радио Classic FM и галерия „Макта”.

Връчването на символичните брошки, изработени от 24-каратово злато, се състоя в концертната зала на Национално музикално училище „Л. Пипков”.

По традиция отличията се разпределят между 24-ма представители на българската култура и изкуство за техните изяви и постижения. Наградата има 21-годишна история, а с таланта и делата си всички носители на „Златно перо” предизвикват възхищението на публиката и служат за пример като радетели за облагородяването на обществения и културния контекст.

Тази година сред отличените е Кирил Кадийски, един от най-значимите съвременни български поети и преводачи. Кадийски е автор на превода на новото луксозно издание на шекспировите „Сонети”, което се появи на литературния пазар на 23 април по случай 400-ата годишнина от смъртта на Великия бард.

Поетът благодари за високата награда, като подчерта, че тя е особено ценна за него, защото е присъдена от слушателската аудитория на радио „Класик ФМ”.  Кадийски обеща, че никога няма да пише с това златно перо, поради това че съгласно литературния анекдот едно време поетите са пишели с пачи пера, но стиховете им са били златни, докато съвременните със златни пера пишат пачи стихове. Накрая рецитира 55-и сонет от Шекспир, който започва с думите:

Ни гробници, ни златни понументи
Ще надживеят мойте стихове.

Сред останалите носители на „Златно перо” тази година са: проф. Благовеста Карнобатлова, оперна певица и педагог; Василка Балевска, фотограф на културни събития; Цветанка Бандаловска, сопран; Илка Зафирова, актриса; проф. Михаил Пеков, композитор и педагог; Владимир Зарев, писател; Антони Дончев, композитор, пианист, преподавател, бендлидер; Стоян Янкулов – Стунджи, перкусионист; проф. Любомир Халачев, сценарист, режисьор; Огнян Драганов, директор на Старозагорската опера; Михаил Белчев, певец, композитор, поет и режисьор; Стоян Дуков, художник-аниматор, режисьор и сценарист; проф. Владислав Паскалев, художник-илюстратор, оформител печатна графика; проф. Теофан Сокеров, художник-живописец, автор на кавалетни и монументални произведения; Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”, „Музейко”, най-големият детски научен център в Източна Европа; проектите на българската национална телевизия „Ръкописът” и „Лачените обувки на българското кино” и др.

Честито на всички отличени!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени