У нас пристига големият датски писател Йенс Кристиан Грьондал

06 май 2016 г.
У нас пристига големият датски писател Йенс Кристиан Грьондал

На 28 май, събота, българската публика ще има удоволствието да се срещне „на живо” с известния датски писател Йенс Кристиан Грьондал. Неговите майсторски, психологически плътни романи са преведени в десетки страни по света, а колекцията от награди и положителни рецензии е свидетелство, че талантът му се радва на признание както от критиката, така и от широката публика.

Философ по образование, Грьондал е автор на петнайсетина романа, както и на есета и пиеси. В навечерието на гостуването излиза българското издание на една от най-акламираните му творби – „Тишина през октомври”. Това е история за преоткриването на самия себе си, за сложните отношения в рамките на двойката, за различните измерения на любовта и опитите за самоидентификация, за склонността към доминиране и предаността, които са неразделни от ежедневието. Авторът следва и разширява традиционния за скандинавската литература дискурс за брака, за психологическите битки и самотата на индивида в контекста на забързаното съвременно съществуване.

Разказвачът е историк на изкуството на средна възраст, чиято съпруга внезапно решава да поеме на път, оставяйки го сам в апартамента им. На фона на осемнайсетгодишен брак, две пораснали деца и утвърден ритъм на живот тази нова ситуация се впива като клин в мозъка на героя. Той се опитва да намери обяснение за потребността на Астрид да се дистанцира от него и общия им дом и това отприщва поток от спомени. Но неговото усещане за самота не е сантиментално, нито депресивно. По-скоро е неочаквано физическо преживяване, разкриващо нови перспективи за лична свобода и равносметка.

Критиката е категорична - Йенс Кристиан Грьондал демонстрира изискан стил и прецизност на езика. Липсата на диалог е умишлена и има за цел да подчертае тишината и чувството за изолация, което доминира. Авторът следва нордическата разказвателна традиция, която започва със сагите. Извежда същността на историята с ограничен набор от изразни средства, реалистични описания и автентичен усет за емоционална мярка, което позволява фини психологически състояния да бъдат пресъздадени с несравнима лекота. Вътрешният свят на героите се разкрива чрез най-малки жестове, натоварени със смисъл. Така мълчанието се материализира - то може да бъде почувствано и докоснато, в същото време се трансформира във важен екзистенциален въпрос.

Събитието е част от XXI САЛОН НА ИЗКУСТВАТА. Гостуването на писателя у нас се осъществява по покана на издателство „Колибри” със съдействието на Danish Art Foundation.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени