Клеър Томалин представя лично „Невидимата жена”

06 май 2016 г.
Клеър Томалин представя лично „Невидимата жена”

На 25 май авторката на „Невидимата жена”, Клеър Томалин, ще се срещне с българските почитатели на качествена биографична проза.

Харизматичната Клеър Томалин нашумя с биографиите на Чарлс Дикенс, Томас Харди, Самюъл Пийпс, Джейн Остин, Мери Улстънкрафт и Катрин Мансфийлд. Още с първата си писателска изява, „Животът и смъртта на Мери Улстънкрафт“, тя печели престижното отличие „Уитбред“ за дебют. Томалин е вицепрезидент на Кралския литературен фонд, на Кралското литературно общество и на британския ПЕН-клуб.

„Невидимата жена. Историята на Нели Търнан и Чарлс Дикенс“ има в актива си редица престижни награди за постижение в областта на биографичния жанр, в т.ч. „Джеймс Тейт Блак Мемориъл“ от 1990 г., наградата на Ен Си Ар за документална книга на 1991 г., както и награда „Хоторндън“. Уважаван познавач на епохата и живота на Дикенс, Клеър Томалин създава въздействащ и правдив биографичен роман за безпътицата на „невидимата жена” Нели Търнан и за нравственото лутане на писателя, всепризнат като един от най-значимите творци на викторианска Англия. Когато се срещат през 1857 г., Нели е 18-годишна, а Дикенс, моралният стожер на обществото, е на 45, баща на дузина деца. Тя е наета да играе в пиесата му „Замръзналата бездна” и по ирония на съдбата впечатлява публиката тъкмо с епилога за забранената любов... 

Книгата е екранизирана сполучливо от Ралф Файнс през 2013 година, има две актьорски номинации за Британските независими филмови награди, както и номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми. Ключовите роли са поверени на Фелисити Джоунс, Мишел Феърли, Кристин Скот Томас и Том Холандър, а в образа на Дикенс се превъплъщава самият Ралф Файнс.

Клеър Томалин ще се срещне с българската публика на 25 май от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” в столицата.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени