Читателите гласуваха: „Цветето на Хеликон” отива при Катерина Хапсали!

21 април 2016 г.
Читателите гласуваха: „Цветето на Хеликон” отива при Катерина Хапсали!

Катерина Хапсали е тазгодишният носител на „Цветето на Хеликон” за дебютния си роман – „Гръцко кафе”, който превзе светкавично българските класации за художествена проза още с публикуването си през януари 2015 година.

Освен че претърпя няколко тиража, „Гръцко кафе” донесе редица авторитетни номинации за награди на авторката, а през декември миналата година Катерина Хапсали беше удостоена с първата награда на литературен клуб „Перото“ в категория „Проза“. 

„Цветето на Хеликон” е учредена през 2005 г. като „безсребърен” приз с цел да бъдат отличавани текстове, съчетаващи високото белетристично умение с интереса на широката публика. Сред носителите на отличието досега са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим, Георги Господинов. Всяка година с „Цветето на Хеликон” се увенчава една от 12-те книги (номинирани за наградата „Хеликон”), от която в книжарниците на „Хеликон” са продадени най-много екземпляри. 

В качеството си на издател на Гръцко кафе, Жаклин Вагенщайн прие наградата от името на Катерина Хапсали на 21 април, в навечерието на Международния ден на книгата и авторското право. Отличието беше връчено от Иво Сиромахов, миналогодишния фаворит на читателите. В рамките на церемонията бяха обявени и лауреатите на Националния конкурс за публикуван къс разказ за автори до 35 години „Рашко Сугарев“. Събитието се състоя в най-старата книжарница от веригата, „Хеликон Витоша“ на бул. „Патриарх Евтимий” 68.

„Гръцко кафе” е вълнуваща изповед, в която са вплетени родови легенди, лични прозрения, съмнения и копнежи. Умело фрагментираният текст се вглежда в травмите на паметта и създава калейдоскопичен образ на миналото, което сломява илюзии, за да ни пречисти и помири със самите себе си. Преди всичко друго, „Гръцко кафе” е роман за любовта - любовта на майката към сина, на родината към родолюбеца, на света към гражданина на света.

Катерина Хапсали вече има хиляди почитатели в България и в средите на нашите сънародници в чужбина. Сега сме в очакване на втория й роман, който носи темпераментното заглавие „Сливовиц”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени