Авторът на „Пансионът” пристига в България на 27 април

01 април 2016 г.
Авторът на „Пансионът” пристига в България на 27 април

На 27 април ни гостува талантливият полски писател Пьотр Пажински, нашумял с романа си „Пансионът”, който спечели Европейска награда за литература през 2012 година. Официалната среща с българските читатели ще се състои в литературен клуб „Перото” – НДК по покана на „Колибри” и Полски институт в София.

„В началото бяха железопътните релси.“ Така започва романът на Пажински - вълнуващ разказ за завръщането и отпътуването, за идентичността и преходността, своеобразна археология на паметта. Влакът спира на малка гара недалеч от Варшава, а пътят отвежда героя в познатия от детството му еврейски почивен дом. Някогашният оживен Пансион сега се обитава от възрастни хора, оцелели от Холокоста, и от призраците на миналото.

„Кой от тях е оцелял, приютен от добри хора или защото е нямало място за тях при транспортирането, или по някаква друга, непонятна причина, например заради намесата на ленивия Създател, който не можел повече да гледа масовото избиване и решил да действа, или заради това, че дяволът се е отказал и за забавление или грижейки се за собственото си самочувствие, оставил на света няколко души за спомен? А може би само случайното стечение на обстоятелствата им е разрешило да се измъкнат, за да бъдат свидетелство, да крещят и да ридаят и никога да не забравят или да забравят завинаги, но и така да помнят – от поколение на поколение, до края, до последния си дъх, а дори и след това.
Толкова за този отминал свят.” 

Пропито с тъжна ирония, това трескаво пътешествие възкресява събития, разговори и идеологически спорове и приканва читателя да сподели ритуалa на спомените, в който отеква гласът на третото следвоенно поколение. Текстът е осеян с еврейски анекдоти и притчи, допринасящи за атмосферата на топлота, в която се случва диалогът на минало и настояще.

Пьотр Пажински е сред най-обещаващите имена в съвременната полска литература. Известен е още като журналист, литературен критик и преводач, автор е на две монографии за „Одисей” на Джеймс Джойс. За „Пансионът” получава наградата на списание „Политика” и Европейската награда за литература (2012).

Очаквайте премиера на книгата в присъствие на автора на 27 април от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК. Гостуването се осъществява по покана на „Колибри” и Полски институт в София.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени