„Колибри” отбелязва 80-годишния юбилей на Марио Варгас Льоса

24 март 2016 г.
„Колибри” отбелязва 80-годишния юбилей на Марио Варгас Льоса

Навръх 80-годишния юбилей на големия испано-перуански белетрист и Нобелов лауреат за литература Марио Варгас Льоса издателство „Колибри” сключва договор за издаването на последния му роман - Cinco esquinas („Пет ъгъла”). Писателят ще отбележи символично рождения си ден заедно с всички свои чуждестранни издатели, подписвайки договорите за новата книга на 28 март 2016-а година.

Варгас Льоса е известен със своята бурна политическа кариера и с категоричното си присъствие в публичния живот, но голямата му любов е литературата. Критиката поставя творчеството му на границата между модернизма и постмодернизма, между интелектуалните игри с езика и сладострастния хумор, между латиноамериканската и европейската повествователна традиция. Романите му балансират блестящо история, документалистика, фикция и автобиография.

В отговор на противоречията, които дейността му подбужда, той заявява: „Работата на писателя е да бъде взискателен и ангажиран, да брани убежденията си с оръжието на своята дарба. Мисля, че това е част от моралния дълг на всеки творец - не бива да се задоволяваме с художествения текст. В някаква степен всеки писател е задължен да участва в гражданския дебат. Литературата обеднява, когато я разграничаваме от дневния ред на хората, обществото, живота.”

Според мнозина Марио Варгас Льоса е най-значимата фигура в испанската и испаноамериканската литература на XX век. „Заради картографията на властовите структури и мощните образи на съпротивата, въстанието и погрома на индивида“ – така Шведската академия синтезира мотивацията си да присъди Нобеловата награда за литература през 2010 година именно на него.

Три години по-късно Марио Варгас Льоса беше удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Гостуването на писателя у нас съвпадна с издаването на „Панталеон и посетителките“ – остра сатира срещу бюрокрацията и военщината. След това бяха публикувани документалният роман „Мечтата на келта“, вдъхновен от личността на легендарния деец на ирландското националноосвободително движение сър Роджър Кейсмънт, и „Литума в Андите“ – удостоеното с престижната испанска награда „Планета“ продължение на  „Кой уби Паломино Молеро?“. Българската публика оцени високо и  есеистичната книга на Марио Варгас Льоса, „Цивилизация на зрелището“, която излага позицията му на антиконформист, осъждащ лекомислието на глобалния консюмеризъм.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени