Звездните гости на „Колибри” през първото полугодие на 2016-а

08 март 2016 г.
Звездните гости на „Колибри” през първото полугодие на 2016-а

Истинско стълпотворение от писатели и вълнуващи събития в чест на световноизвестни творци са предвидени за първото полугодие на 2016-а. Мястото на срещата е литературен клуб Перото - първото по рода си литературно пространство в България, което продължава да насърчава създателите, издателите и разпространителите на качествена литература у нас.

10 март – гостува ни авторът на „Фройд набързо” Кристфрид Тьогел. В навечерието на пролетта ще си поговорим за една от най-влиятелните личности на 20 век – Зигмунд Фройд. Прецизен изследовател на научното наследство и архива на австрийския учен и мислител, Тьогел е автор на редица публикации и книги, а „Фройд набързо” е четиво, което щади забързания съвременен човек, решен да попълва белите петна в познанията си, въпреки дефицита на време.

14 април – гостува ни израелският писател Ерез Ахарони. След дебютния си роман прочутият адвокат и писател създава ударния военен трилър „Тайната на Орела”, който приковава дъха. Действието препуска неудържимо, наситено със съспенс, предателства, отвличания, странни съвпадения и лица в сянка. Чак до непредвидимия и толкова човешки финал, когато тайната на Орела все пак излиза наяве. Предупреждението на корицата има основания: не четете тази книга в самолета.

27 април – гостува ни полският писател Пьотр Пажински. За романа си „Пансионът”, който излиза на български на 7 март, Пажински е удостоен с наградата на списание „Политика” и Европейската награда за литература (2012). Един съкровен, същевременно философски разказ за завръщането и отпътуването, за идентичността и преходността, вълнуваща археология на паметта. Напоено с тъга, ирония и надежда, повествованието приканва читателя да сподели ритуалa на паметта, в който отеква гласът на третото следвоенно поколение. Премиерата ще се състои с любезното съдействие на Полския културен институт.

25 май – гостува ни авторката на „Невидимата жена”, прекрасната Клеър Томалин. Вещ познавач на епохата и живота на героите, Клеър Томалин поднася правдив биографичен роман за безпътицата на една жена и за нравствената дилема на легендарния викториански белетрист Чарлс Дикенс, останала невидима за изследователите. Книгата е увенчана с няколко престижни отличия, а екранната версия на режисьора Ралф Файнс има две актьорски номинации за Британските независими филмови награди, също и номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми.

28 май – гостува ни известният датски писател Йенс Кристиан Грьондал. Неговите майсторски, психологически нюансирани истории са преведени в десетки страни по света, а колекцията от награди и положителни рецензии е свидетелство, че талантът му се радва на признание както от критиката, така и от широката публика. Тази година „Колибри” ще издаде един от най-акламираните му романи – „Тишина през октомври”.

20 юни -  гостува ни писателят Жоел Дикер, носител на Голямата награда за роман на Френската академия и награда „Гонкур” на гимназистите. Той ще представи лично новия си роман - „Книгата за семейство Балтимор”. Дикер несъмнено владее дарбата да разказва. И тук, както в „Истината за случая Хари Куебърт”, предизвикал истински фурор, една от основните теми е писателският труд. Бавното и мъчително превръщане на преживяното в история, по-жива от самия живот. 

29 юни - представяне на книгата „Толкова различен живот” и публична лекция на Лучия Джованини, италианската сензация в областта на приложната психология. Чаровната дама пристига у нас за втори път –  тя спечели симпатиите на българската публика през октомври 2015 г., когато се състоя премиерата на уникалния наръчник по себепознание „Освободи живота си”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени