20 години София Филм Фест

08 март 2016 г.
20 години София Филм Фест

Имаме удоволстието да обявим, че билети за всички прожекции от юбилейното, двайсето поред издание на София Филм Фест, ще се предлагат и в книжарниците на издателство „Колибри” във Френския културен институт и на ул. „Иван Вазов” 36.

За 20-и път София Филм Фест (Sofia International Film Festival) ще събере титани на киното като Тери Гилиъм и Бела Тар със стотици почитатели на седмото изкуство, журналисти и представители на културните среди. У нас пристига и холивудският режисьор от български произход Тед Кочев. „Бащата на Рамбо”, Бела Тар и Тери Гилиъм ще получат „Наградата на София”, която Столична община присъжда за изключителен принос в киноизкуството, и ще се срещнат с публиката си съответно на 12, 13 и 19 март от 12 ч. в Дома на киното.

От 10 до 31 март София Филм Фест отново ще заяви позициите си на един от значимите кинофоруми в Югоизточна Европа, намерил място в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”. Сред гостите на фестивала през 19-те години на съществуването му блестят имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Жан Клод Кариер, Питър Грийнуей, Клаудия Кардинале, Андрей Кончаловски, Иржи Менцел, Никита Михалков, Емир Кустурица и Кшищоф Зануси.

София Филм Фест 2016 се открива с премиерата на „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Част от програмата ще бъде представена във Варна, Бургас и Пловдив. По традиция най-мащабното киносъбитие у нас включва интересни конкурсни програми, филмови ретроспекции и най-доброто от всички престижни европейски и световни кинофоруми. Носителите на Оскар „Спотлайт” и „Синът на Саул”, както и филмът „Стая” на Лени Ейбрахамсън (с Бри Ларсън, която беше отличена за главна женска роля) също присъстват в програмата на София Филм Фест. Сред акцентите на 20-ия СФФ е и анимационният филм „Аномалиса” на Чарли Кауфман, който може да бъде видян само на 13 март в Зала 1 на НДК.

Новият 3D шедьовър на Вим Вендерс, един от най-големите новатори в световното кино, ще има специална премиера на 20-ия София Филм Фест. Режисьорът описва „Всичко ще бъде наред” като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който преживява травматичен шок и започва да гледа на живота с други очи”. Филмът е амбициозна копродукция на Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция.

Режисьорът Дито Цинцадзе ще бъде председател на журито, което ще оценява заглавията от Международния конкурс за първи и втори филми, както и претендентите за Наградата Джеймисън. Тринайсет впечатляващи документални творби участват в Международния документален конкурс на 20-ия София Филм Фест, сред които „Сирийска любовна история” (Великобритания) на Шон Макалистър, „Завръщането на атома” (Германия-Финландия), „Украински шерифи” (2015) на режисьора, сценарист и оператор на филма Роман Бондарчук, „Кеймбридж” (България) на Елдора Трайкова. Прожекциите са в Зала „Славейков” на Френския културен иститут.

София Филм Фест (10-20-31 март) се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, НДК, Националния филмов център и БНТ, с подкрепата на програма МЕДИА на Европейската комисия,  национални и чуждестранни културни институти и спонсори. От създаването на фестивала негов директор е Стефан Китанов.

Гостите на София Филм Фест ще имат възможност да се включат в парти вечери, които започват непосредствено след съответните прожекции. От 10-и до 20-и март зала Matti Di (над кино „Люмиер”) ще е фестивално място за киносрещи и музикални вълнения. 

Пълна информация за всички филми и прожекции, включени в програмата на фестивала, за съответните киносалони и за цените на билетите можете да намерите тук: http://siff.bg/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени