Предстоящи премиери: нови заглавия от български автори!

29 февруари 2016 г.
Предстоящи премиери: нови заглавия от български автори!

Този литературен сезон присъствието на  българските автори в портфолиото на „Колибри” е отчетливо и категорично. Книгите, чиито премиери предстоят, са доказателство, че родната литература не тъпче на едно място, а събитията ще се състоят в „Перото”, както подобава на силни, свежи, любопитни пера.

23 март – премиера на „Перлите на Ади Ландау” от Соня Тодорова. Сигурно си спомняте нейния „Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София”, едно шеметно и неимоверно находчиво четиво, съчетаващо удоволствието от сърфирането по страниците с неудоволствието от сърфирането из софийските улици. Сега Соня предлага на вниманието ни първия си роман. Завладяващ разказ за безмилостния вихър на времето, който неусетно превръща попадналите в него в герои или жертви, а нерядко и в двете едновременно.

7 април – премиера на новата книга на Людмил Тодоров „С череша се задави косът”. По думите на известния български писател, сценарист, режисьор и актьор от един разказ се е пръкнал втори разказ със същите герои, вече пораснали, после разказите набъбват и се превръщат в повест, а повестта – в роман.  „Понякога книгите стоят заключени в мен десет години. Когато решат да излязат, го правят по собствена воля. Никога не питат за ключ, а направо разбиват бравата”, признава авторът в едно интервю. И с тази книга навярно се е случило същото. 

20 април – премиера на книгата „НЕтаен агент” от Дино Динев. Впечатляващ автобиографичен разказ за един необикновен и изпълнен с обрати и перипетии живот, изживян по време на безумието, наречено Студена война. Динев е писал сценарий съвместно с Висоцки, работил е с Роман Полански, с Клод Льолуш и с големия американски продуцент Дино де Лаурентис, близък е с Тарковски, Депардийо и Михалков... Става още по-интригуващо, когато разбираме, че е бил осъден на 3 години затвор от френския Съд за държавна сигурност като троен агент.

13 май – премиера на сборник с разкази от Тео Чепилов. Той твърди, че пише от ученик и това е лесно за удостоверяване - множество разкази и статии са публикувани в емблематични онлайн и печатни издания като Ритъм, Егоист, Интро, Едно, Go Guide и Капитал Light. Освен това е сценарист и ко-създател на някои от най-успешните български сериали като „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Домашен арест”. От Тео Чепилов можете да очаквате само неочакваното. А на 12 май ще го получите. 

18 май – премиера на сборник с интервюта на Стаси Кара. След като няколко години обикаля света, очарователната Стаси се връща в България и започва работа в телевизия като продуцент и водещ. Тя умее да живее живот „като на кино”. А ето че предстои да четем и книгата й, побрала любопитни разговори и интервюта с холивудски величия като Кевин Спейси, Кенет Брана, Никол Кидман и Чарлийз Терон.

26 май –  представяне на монографията „За превода“ от Дария Карапеткова, изтъкнат преводач от италиански език, литературен критик, преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

15 юни – представяне на книгата Любовни истории от Вавилонската библиотека на проф. Валери Стефанов. Защото никога не е достатъчно да знаем какво се е случило. Длъжни сме да упорстваме и да разберем защо едни неща са се случили, а други – не.

21 юни - представяне на „Завихряне” - най-неочакваната творба на Вера Петрова!

Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени