Пролетно нашествие на събития в „Перото“

24 февруари 2016 г.
Пролетно нашествие на събития в „Перото“

Имаме удоволствието да обявим графика на срещите и събитията в литературен клуб „Перото” до края на първото полугодие на 2016-а!

10 мартгостува ни авторът на „Фройд набързо” Кристфрид Тьогел. В навечерието на пролетта ще си поговорим за една от легендарните фигури в историята на 20 век – Зигмунд Фройд. Книгата представя сбито, на сравнително популярен език, сложната психоаналитична теория. С участието на доц. д-р Никола Атанасов, член на Международната психоаналитична асоциация.

23 март – премиера на „Перлите на Ади Ландау” от Соня Тодорова. Авторката, която нашумя със своя духовит „Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София”, ще представи лично дебютния си роман. 

30 март – представяне на творчеството на изтъкнатия португалски писател Жозе Сарамаго. Събитието се организира съвместно с Португалския културен институт „Камойнш” в София. Безкомпромисно последователен в обществено-политическите си убеждения и непримирим в творчеството си, Сарамаго става Нобелов лауреат за литература през 1998 година. Наградата е мотивирана така: „Затова че с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, той ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“.

1 април – Светлозар Желев представя новото издание на „Шегата” навръх рождения ден на Милан Кундера, една от иконите на съвременната литература. Нима историите, освен че се случват, освен че ги има, трябва и да казват нещо? „Оптимизмът е опиум за народа”, шегува се големият писател в тази книга, която громи абсурдите на миналото, но на Лудвик Ян, главния герой, никак не му е смешно, повярвайте.

7 април – премиера на новата книга на Людмил Тодоров „С череша се задави косът”. По думите на известния български писател и режисьор от един разказ се е пръкнал втори разказ със същите герои, вече пораснали, после разказите набъбват и се превръщат в повест, а повестта – в роман.

14 април – гостува ни израелският писател Ерез Ахарони. След дебютния си роман прочутият адвокат и писател създава ударния военен трилър „Тайната на Орела”, който приковава дъха. Предупреждението на корицата има основания: не четете тази книга в самолета.

20 април – премиера на книгата „НЕтаен агент” от Дино Динев. Впечатляващ автобиографичен разказ за един необикновен и изпълнен с обрати и перипетии живот, изживян по време на безумието, наречено Студена война.

23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Готвим грандиозни изненади, очаквайте допълнителна информация.

25 април – безплатна лекция на тема „Трениране на успешни родители”. Д-р Томас Гордън  е световнопризнат пионер в решаването на конфликти при общуването на родители с техните деца (и на учители с техните ученици), а двата му бестселъра, издадени у нас от „Колибри”, продължават да се радват на заслужена популярност.

27 април – гостува ни полският писател Пьотр Пажински. За романа си „Пансионът”, който излиза на български на 7 март, Пажински е удостоен с наградата на списание „Политика” и Европейската награда за литература (2012).

13 май – премиера на сборник с разкази от Тео Чепилов. Той е автор на множество разкази и статии, сценарист и ко-създател на някои от най-успешните български сериали като „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Домашен арест”. От него можете да очаквате само неочакваното.

18 май – премиера на сборник с интервюта на Стаси Кара. След като няколко години обикаля света, очарователната Стаси се връща в България и започва работа в телевизия като продуцент и водещ. А ето че предстои да четем и книгата й, побрала любопитни разговори и интервюта със световни знаменитости.

25 май – гостува ни авторката на „Невидимата жена”, прекрасната Клеър Томалин. Книгата й е увенчана с няколко престижни отличия, а екранната версия на режисьора Ралф Файнс има две актьорски номинации за Британските независими филмови награди, също и номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми.

26 май –  представяне на монографията „За превода“ от Дария Карапеткова, изтъкнат преводач от италиански език, литературен критик, преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

28 май – гостува ни датският писател Йенс Кристиан Грьондал. Неговите майсторски, психологически нюансирани истории са преведени в десетки страни по света, а колекцията от награди и положителни рецензии е свидетелство, че талантът му се радва на признание както от критиката, така и от широката публика.

1 юни – Празник по случай Деня на детето. Най-малките ще се срещнат с куклите на любимите си герои, ще си играят, ще се снимат, ще се забавляват с тях от сърце. 

15 юни – представяне на книгата Любовни истории от Вавилонската библиотека на проф. Валери Стефанов. Защото никога не е достатъчно да знаем какво се е случило. Длъжни сме да упорстваме и да разберем защо едни неща са се случили, а други – не.

20 юни -  гостува ни писателят Жоел Дикер, носител на Голямата награда за роман на Френската академия и награда „Гонкур” на гимназистите. Той ще представи лично бестселъра „Истината за случая Хари Куебърт” и новия си роман - „Книгата за семейство Балтимор”.

21 юни - представяне на новата книга на Вера Петрова. В името на съспенса засега ще запазим заглавието в тайна:-)

29 юни - представяне на книгата „Толкова различен живот” и публична лекция на Лучия Джованини. Чаровната италианка пристига у нас за втори път – през октомври 2015 г. тя спечели симпатиите на българската публика по време на премиерата на бестселъра „Освободи живота си”. 

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени