Бестселърите на „Колибри” през първия месец на 2016-а

12 февруари 2016 г.
Бестселърите на „Колибри” през първия месец на 2016-а

Летящият старт на „Японският любовник” на Алиенде, чието българско издание влезе в книжарниците през декември 2015 г., беше предизвестен. Освен че стана бестселър по време на Коледния панаир на книгата в НДК, книгата оглави с лекота януарската ни класация за най-продавани заглавия.

Много пъти сме си повтаряли, че ни е било писано да се обичаме, обичали сме се в предишни животи и ще продължим да се срещаме в бъдещите. А може би не съществува нито минало, нито бъдеще и всичко се случва едновременно в безкрайните пространства на Вселената. В такъв случай ние сме заедно непрекъснато, завинаги. Фантастично е да си жив.

„Японският любовник” е величествен епос, един удивителен роман за любовта и предизвикателството да я опазиш, независимо от обстоятелствата. Но „Японският любовник” е и разказ за самотата и старостта, за страховете и болестите, за драмата на евтаназията, за сладостта на младежките илюзии и за тежестта на спомените, която става все по-непосилна с наближаването на края.

След като прикова вниманието ни с „Когато Ницше плака” и „Все по-близо всеки ден”, гуруто на екзистенциалната психотерапия Ървин Ялом ни спечели окончателно с „Лъжи на дивана”, който зае второ място в месечната ни класация за продажби. Ялом не се уплаши да признае, че съвременният психотерапевт е подвластен на изкушения като всеки друг: лекари злоупотребяват с доверието на пациентите си, а последните ги обвиняват преднамерено в измислени грехове. 

Миньоните, тези смешновати жълти откачалки, са трети в бестселър листата с книжката „Кой е шефът?”. Кевин, Стюарт и Боб продължават да търсят най-злостния господар, а ние ги следваме и се заливаме от смях, какво да се прави.

Следва Камила Лекберг, кралицата на ледения скандинавски трилър. „Пазачът на фара” е седмият роман от поредицата с Патрик и Ерика и отново ни връща към тайнствената, антиутопична атмосфера на Фелбака, където инспектор Хедстрьом и колегите му разследват убийството на финансовия директор Матс Сверин.

В топ 10 на януарските бестселъри се нареди и документалният исторически трилър „Портата на Месията, с който французинът Филип Льо Роа поставя под съмнение произхода на Корана. Съспенс в класацията внасят още две провокативни заглавия: сензационното продължение на трилогията „Милениум” - „Онова, което не ме убива” от Давид Лагеркранс, както и „Тайната на Орела”, един всепомитащ екшън трилър за израелското разузнаване.

През януари избрахте и „Фройд набързо” на Кристфрид Тьогел, изключително полезна и достъпна книга, панорамен поглед върху личността и търсенията на създателя на психоанализата. За радост на по-любознателната публика авторът пристига у нас на 10 март.

Верните поддръжници на Мураками предпочетоха сборника с разкази „Мъже без жени”. Населен със самотници, които търсят любовта – като възвишено чувство или плътско изживяване, тези истории се четат на един дъх и доказват, че японският писател блести като разказвач и на територията на кратката проза.

През последните две години „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ присъства неизменно в класациите за най-продавани книги у нас и този път не прави изключение;-) Напомняме, че се задава българско издание на третия роман на Юнас Юнасон - „Hitman Anders”, който беше публикуван в родината му през септември.

И тъй като любовта е кислород, а ние сме в преддверието на най-романтичния празник в годината,  с удоволствие вземаме назаем цитат от „Японският любовник”, за да ви го подарим: „Който казва, че всеки огън рано или късно угасва, греши: има страсти, които са като пожар, докато съдбата не го задуши с един замах, но дори тогава остават неугаснали въглени, готови да пламнат с малко... кислород”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени