Авторът на „Фройд набързо” пристига в България

28 януари 2016 г.
Авторът на „Фройд набързо” пристига в България

Кристфрид Тьогел, авторът на „Фройд набързо”, пристига в България за среща с читатели и журналисти на 10 март 2016 година!

Кристфрид Тьогел е клиничен психолог, роден в Германия. Прецизен изследовател на научното наследство и архива на Зигмунд Фройд, той е автор на редица публикации и книги, посветени на теорията на съня, историята на психологията, живота и епистоларното творчество на австрийския лекар и мислител. 

„Фройд набързо“ е интригуващ преглед на ключовите възгледи, теории и хипотези на Фройд за сънищата, несъзнаваното, нагоните, сексуалността, неврозите и религиозните практики. Книгата открехва завесата към теми като психопатология на ежедневния живот, етиология на неврозите и техники за тяхното лечение, „културния“ сексуален морал и модерната нервност, пътища на психоаналитичната терапия, психология на масите, психоаналитично интерпретиране на истории от живота на прочути личности и др.

В приложението са включени откъси от автобиографични текстове на Фройд, писма, обстойна библиография, представени са епизоди от живота му, разкриващи неговата страст към пушенето и пътуването, към древното и антикварното. Над 40 години след първото споменаване на аналогията между археологията и психоаналитичната работа, след като вече е посетил Гърция и над двайсет пъти е предприемал пътувания до Италия, Фройд още веднъж се връща на тази взаимовръзка:

„Така както археологът изгражда стените на сградата от стърчащите укрепителни останки, така както определя броя и позицията на колоните по вдлъбнатините в основата и възстановява отколешните стенни украшения и рисунки от намерените в земята отломки, по същия начин подхожда и аналитикът, когато вади заключения от фрагментите на спомена, асоциациите и активните изказвания на анализирания”.

„Фройд набързо” е написана на достъпен език и дава представа за отношенията на Зигмунд Фройд, който несъмнено остава една от най-влиятелните личности на миналия век, със знакови фигури като Стефан Цвайг, Ромен Ролан, Йозеф Бройер, Густав Малер, Карл Густав Юнг и др.

Срещата с Кристфрид Тьогел ще се състои на 10 март 2016 г. в литературен клуб „Перото” – НДК.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени