Джеймс Патерсън дарява 2 милиона долара

19 януари 2016 г.
Джеймс Патерсън дарява 2 милиона долара

Всепризнатият крал на романите, които се четат на един дъх, Джеймс Патерсън, дарява 2 милиона долара на библиотеки и книжарници. Той лично оповести реципиентите в настоящата кампания за подкрепа на училищни библиотеки, независими книжарници и книжарски вериги.

„Обявявам този фонд в чест на общностите и териториите, които подкрепят своите книжарници и библиотеки. Важно е да живеем в страна, за която четенето е приоритет. Нека библиотеките и търговията с книги да процъфтяват”, каза Патерсън. Той избра съответните обекти съвместно с асоциацията на американските книгоразпространители ABA и книжния клуб „Scholastic“. До момента средства от дарението са получили над 350 библиотеки и близо 100 книжарници.

С годините Патерсън се превърна от автор на бестселъри в ревностен застъпник на грамотността и четенето, подпомагани чрез стипендии и субсидии за училищните библиотеки. Писателят твърди, че пътят на тази негова страст тръгва от собственото му семейство, защото се е налагало да измисля всевъзможни начини, за да възпита у сина си любов към четенето.

В едно свое интервю за NPR’s “Morning Edition” той казва: „Не мога да направя нищо по въпроса с глобалното затопляне. Не съм в състояние да помогна за подобряване на здравната система, нито за разрешаване на проблема с имиграцията, но мога да помогна на децата да се научат да четат. Четенето спасява животи”.

Роден през 1947 г. в Нюбърг, САЩ, Джеймс Патерсън печели награда за най-добър дебютен криминален роман, когато е едва двайсет и седем годишен. Оттогава продуктивността му е феноменална - създава няколко десетки криминални романа, сред които над 10 от серията с детектива психолог Алекс Крос. Книгите му са оглавявали класацията за бестселъри на в. „Ню Йорк Таймс" над 60 пъти, а общият им тираж в световен мащаб е над 300 милиона екземпляра. Той фигурира в Книгата за рекордите на Гинес и като първия писател, продал над 1 милион електронни книги.

В началото на 2015-а година Патерсън разтърси литературните среди с изключително ефектен маркетингов трик, който също влиза в рамките на дейността му за насърчаване на четенето - пусна първата „експлозивна книга".

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени