„Колибри” ще издаде новия роман на Жоел Дикер

11 януари 2016 г.
„Колибри” ще издаде новия роман на Жоел Дикер

Новият роман на швейцарския писател Жоел Дикер носи заглавие „Книгата за семейство Балтимор” и вече се превежда на български език. След феноменалния успех на „Истината за случая „Хари Куебърт” Дикер затвърждава таланта си с този не по-малко завладяващ и интелигентен сюжет. Оригиналното издание наводни книжарниците в началото на октомври, а информацията за продажбите във Франция до края на 2015 г. е красноречива: за по-малко от 3 месеца са реализирани над 500 000 екземпляра!

„Книгата за семейство Балтимор” е семейна сага, която проследява съдбата на двата клона от рода Голдман – Балтимор и Монтклеър, но докато сагата обикновено има линейна композиция, тук хронологията е разкъсана и на читателя се пада честта да свърже в едно отделните нишки. Романът предлага още по-проникновено изследване на вече познатите ни персонажи.

Осем години след драматичния развой на събитията Маркъс Голдман сменя зимен Ню Йорк за тропическия климат на Бока Ратон, Флорида, където се залавя за работа върху следващия си роман. Този път решава да разкаже историята на собственото си семейство. Сам потомък на Монтклеър Голдман, семейство от средната класа, обитаващо малка къща в Ню Джърси, Маркъс винаги е изпитвал безгранично възхищение към Балтимор Голдман, към които съдбата е била по-благосклонна. 

Запленен от по-състоятелния клон на фамилията от малък, Маркъс се фокусира върху спомените за техния живот: почивките им в Маями, лятната им вила в Хемптънс, пакостите в частното училище. Но с течение на годините и с надвисването на драматичните събития лъскавата фасада започва да се пропуква до деня, в който всичко се преобръща. Оттогава един въпрос не дава покой на Маркъс: какво всъщност се е случило със семейство Балтимор?

Умело изтъканата интрига поддържа интереса на читателя от първата до последната страница. Дикер несъмнено владее дарбата да разказва. И тук, както в „Истината за случая Хари Куебърт”, една от основните теми е писателският труд. Бавното и мъчително превръщане на преживяното, на спомените, мислите и емоциите в история, по-жива от самия живот.

Жоел Дикер е роден в Женева през 1985 г. Дебютният му роман, „Последните дни на нашите бащи”, получава Наградата на женевските писатели през 2010 година. През 2012 г. излиза бестселърът „Истината за случая „Хари Куебърт”, от който са продадени над 3 милиона екземпляра, включително в България. За него Дикер печели последователно Наградата за призвание „Блюстейн-Бланше”, Голямата награда за роман на Френската академия и Награда „Гонкур” на гимназистите.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени