Кейт Аткинсън с награда „Коста” за трети път!

08 януари 2016 г.
Кейт Аткинсън с награда „Коста” за трети път!

Новата книга на Кейт Аткинсън, „А God in Ruins”, спечели британската награда COSTA за роман на 2015-а година. Журито определи самото произведение като „гениална книга”,  „великолепна и единствена по рода си”.

Шотландската писателка печели отличието за втори път в рамките на последните три години – през 2013 г. то й беше връчено за романа „Живот след живот”, който беше удостоен и с наградата South Bank Sky Arts Literature. През 2014 г. беше обявено, че бестселърът ще бъде адаптиран за голям екран от Lionsgate.

През 1995 г. Кейт Аткинсън получава наградата за първи път (тогава името на приза е „Уитбред”) за поразително зрелия си дебют „Зад кулисите на музея” – една неординерна семейна сага, преливаща от трагикомични ситуации и сарказъм. Така Аткинсън става първата трикратна носителка на „Коста” за най-добър роман в историята на наградата.

Кейт Аткинсън е родена през 1951 г. в Ню Йорк, но живее в Единбург, Шотландия.  Творческата й биография включва още сборника с разкази „Това не е краят на света“, както и високо оценените от литературната критика романи „Емоционална шантавост“, „Кога ще има добри новини?“, „Излезе рано, взе кучето ми“. „А God in Ruins” е деветият поред роман на писателката, своеобразно продължение на Живот след живот.

Наградата „Коста” се връчва за най-добра книга на годината в пет категории: дебютен роман, роман, биография, поезия и детска книжка. Присъжда се на произведения, които съчетават високи художествени качества с изключителна увлекателност и достигат до възможно най-много читатели. В този смисъл отличието представлява вкусовете на широката публика, за разлика от наградата „Букър”. 

„Живот след живот” оглави няколко класации за най-добра книга на 2013-а, включително Ню Йорк Таймс Бук Ревю, Тайм, Goodreads и Паблишър’с Лънч. Българското издание се очаква на литературния пазар през февруари 2016-а. Романът разказва историята на Урсула Тод през бурните събития на 20-и век, отново и отново. Кейт Аткинсън намира топлина дори в най-тежките мигове и показва завидно умение да възкресява миналото. Искрящ със своята находчивост, мрачно комичен и трогателен, романът Живот след живот е една удивителна игра с времето и историята и спира дъха с необикновената си дързост.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени