Най-продаваните заглавия на „Колибри” през 2015-а

17 декември 2015 г.
Най-продаваните заглавия на „Колибри” през 2015-а

Тази година издадохме много и все силни заглавия и това не е случайно. Те са нашият реверанс към българската публика, която ни чете, следи, критикува и поощрява вече 25 години.

От съвременните български романи няма как да не отличим „Гръцко кафе” – смайващ дебют на журналистката Катерина Хапсали. Една многопластова книга, въздействаща на много нива, която претърпя няколко тиража и продължава да вълнува почитателите на новата българска проза. Немалко екземпляри от нея заминаха за чужбина, прелетяха океана и се „върнаха” при нас под формата на възторжени отзиви. Предстои да излезе вторият роман на авторката, който носи далеч по-темпераментното заглавие „Сливовиц”.

Още няколко дебюта на български автори привлякоха вниманието тази година – „Доклад на зелената амеба за химическия молив” на талантливата Велина Минкова и „Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София” на Соня Тодорова, която беше представена  и в БКИ „Дом Витгенщайн“ във Виена.

Интересът към трите книги на Маргарет Мацантини, издадени у нас, винаги е бил голям, но тази година надхвърли всички очаквания. Дължим го на гостуването на авторката и нейния съпруг, Серджо Кастелито, в рамките на първото издание на кино-литературния фестивал CineLibri. Благодарение на Кастелито разтърсващите романи „Чуй ме”, „Да дойдеш на света” и „Никой не се спасява сам” живеят паралелен, филмов живот.

Същото се отнася и за книгите на Дъглас Кенеди, другия специален гост на CineLibri. Последният му издаден у нас роман, „Специални връзки”, както и по-отдавнашните издания на „Живот назаем”, „Моментът”, „Пет дни” и „Сделката” бяха сред най-продаваните ни книги през октомври и ноември.

Няма как да пренебрегнем и „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало”, големия ни летен книжен хот. Нестандартната биография на иконичната мексиканска художничка е преведена на десетки езици и е номинирана за престижната литературна награда „Планета-Каса де Америка“ за 2009 година.

Сред най-търсените ни заглавия тази година се нареждат и „На изток от рая”, „Благодатният четвъртък“, продължение на една от емблематичните творби на Стайнбек - „Улица „Консервна“, ефектният белетристичен експеримент „Любов” на Исабел Алиенде, както и „Празникът на незначителността” на Милан Кундера, искрящо с хумора си произведение, което чупи всички жанрови рамки. Бегбеде влиза в класацията с най-провокативната си, култова книга – „Любовта трае три години”, също оживяла на големия екран в рамките на CineLibri.

Голямата изненада на 2014-та, „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” на Юнас Юнасон, триумфира на пазара и тази година, но в съпровод с втория, не по-малко остроумен роман на шведския писател – „Неграмотното момиче, което можеше да смята”.

Справедливостта изисква да отбележим, че изминалите дванайсет месеца бяха изключително благодатни и за книгите на Давид Фоенкинос. „Деликатност”, „Шарлот” и „Спомените” намериха хиляди нови почитатели у нас. Писателят пристигна в България по повод кинофестивала „Любовта е лудост”, в чиято състезателна програма беше включена екранизацията на „Деликатност”, и представи лично своето творчество в София и Варна. За радост на българската публика през 2016-а  ще издадем и най-новия му роман – „Нашите раздели”.

Децата отново се забавляваха с книжните приключения на любимите си анимационни герои – неуморната Дора, Спондж Боб и неговото ексцентрично обкръжение, да не говорим за Миньоните – техните превъплъщения нямат край!

За екипа на „Колибри” беше важно, че българското издание на прекрасната биографична книга за Уди Алън излезе навръх 80-ия му юбилей, че сензационното продължение на „Милениум” – „Онова, което не ме убива”, се появи само месец след оригиналното, че в навечерието на празниците българските читатели получиха като подарък  едни от най-обсъжданите книги тази година – „Японският любовник” и „Мъже без жени”. Успехът им е предизвестен, но за него ще си говорим в края на 2016-а.

Ето я и самата класация на най-продаваните заглавия на „Колибри” за изминалата година:

1. „Гръцко кафе” на Катерина Хапсали
2. „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” на Юнас Юнасон
3. „Неграмотното момиче, което можеше да смята” на Юнас Юнасон
4. „Спондж Боб: Да танцуваш със звезда”
5. „Дора Изследователката: Азбуката”
6. „Любовта трае три години” на Фредерик Бегбеде
7. „Любов” на Исабел Алиенде
8. „На изток от рая” на Джон Стайнбек
9. „Онова което не ме убива” на Давид Лагеркранс
10. „Свещена билка.Тайният бележник на Фрида Кало” на Ф. Г. Хагенбек

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени