Акценти от програмата на Киномания 2015

16 ноември 2015 г.
Акценти от програмата на Киномания 2015

Тази година програмата на „Киномания” е извънредно богата и щедра на изненади. Филмовият маратон  вече е неразделна част от календара на културните събития на столицата. Фестивалът продължава до 29 ноември и включва 60 хитови заглавия, в т.ч. продукции, зад които стоят иконични фигури в световната кинематография, музикални и документални филми, кулинарно кино и детски предложения. Един от основните модули тази година е Петият фестивал на френското кино.

29-ото издание на Киномания беше официално открито с прожекцията на българския филм „Каръци”, който вече има няколко престижни награди от международни кинофоруми.

Гостите бяха приветствани от изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош, от Малина Едрева – председател на Комисията по образование, наука и вероизповедание към Столична община, и от Ивайло Христов – преподавател в НАТФИЗ и режисьор на „Каръци”. 

„Възхищавам се на смелостта на тези хора да открият Киномания с такова заглавие. От сърце стискам палци на фестивала и на всички киномани, сред които съм и аз”, беше краткото обръщение на Ивайло Христов към гостите и публиката.

Другите акценти от българската програма са филмът носител на „Златна роза” от 2012 г. „Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев, „Докато Ая спеше”, „Жената на моя живот”, както и екранизираната приказка за деца и възрастни на Валери Петров „ПУК”.

В програмата присъстват пет филма, които са сред номинираните за Европейските филмови награди: „Младост” на Паоло Сорентино, „Моята майка” на Нани Морети, „Съвсем нов Завет” на Жако ван Дормел, „45 години” на Андрю Хей и „Казвам се Самба” на творческия тандем Оливие Накаш и Ерик Толедано.

Сред филмите със статут „почти задължителен” се нареждат още: „Почти нормален” на неподражаемия Уди Алън, (чиято биография излиза на български съвсем скоро!), „Макбет” с участието на Марион Котийар, „Хамлет” на Линдзи Търнър с участието на Бенедикт Къмбърбач, „Вълчият тотем” на режисьора Жан-Жак Ано и „Чудният Бокачо” на братя Тавиани.

Дългоочакваният филм на Никита Михалков „Слънчев удар” ще се излъчи на 17 ноември 2015 г. от 19:00 часа в зала 1 на НДК. В рамките на прожекцията ще се състои премиера на най-новата книга на големия руски артист – „Територията на моята любов”.

Другият голям реверанс към ценителите на европейското кино е филмът „Младост” на носителя на „Оскар” („Голямата красота”) Паоло Сорентино. В рамките на прожекцията ще бъде представена едноименната книга на италианския режисьор – самата литературна канава, върху която е конструиран филмът. Ще го гледаме на 21 ноември 2015 г. от 18:00 часа в зала 1 на НДК.

„Киномания” 2015  ще зарадва и малчуганите. Предвидени са 7 прожекции на „Ваканциите на малкия Никола”, който беше излъчен и в рамките на първия кино-литературен фестивал CineLibri. Създадено по мотиви от книжката на Рьоне Госини, филмчето изобилства от смешни ситуации и ще достави истинско удоволствие както на децата, така и на техните родители.

Билетите на касите на Билетен център - НДК са с цени от 8, 10 и 12 лева. В рамките на съвместните премиери книгите на издателство „Колибри” („Младост” и „Територията на моята любов”) ще се предлагат със специална отстъпка.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени