15 ноември – Денят на Джеймс Балард

16 ноември 2015 г.
15 ноември – Денят на Джеймс Балард

На 13 ноември се навършиха  40 години от първото издание на “High Rise” („Небостъргач”), а на 15 ноември издателите на забележителния английски романист, есеист и автор на разкази Джеймс Г. Балард отбелязаха 85 години от рождението му.

„Джеймс Балард беше една от най-крупните фигури в световната литература в продължение на повече от 50 години. Неговите проницателни и пророчески наблюдения за съвременния живот дадоха живот на редица великолепни, силни романи, публикувани в цял свят”, заяви Маргарет Хенсбъри по повод неговата кончина през 2009 година.

В една статия от януари 2008 г., където са изброени имената на петдесетте най-големи британски писатели от Втората световна война насам, Джеймс Балард е на двадесет и седмо място. Независимо от това неговото творчество не е достатъчно добре познато в Америка, а също и в Европа, навярно заради различните жанрове, които го определят - научна фантастика, социална сатира и авангард. Показателно е, че самият Балард схваща себе си като „разузнавач, изпратен напред, за да види дали водата е подходяща за пиене“. Рецензиите за романи като Кокаинови нощи (1996) го квалифицират как ли не: като автор на мистерии,  като „един от малкото истински сюрреалисти”, като автор на детективски романи, като „номер едно сред живите английски новелисти“. 

Сравняват го със звезди като Мартин Еймис, Джулиън Барнс и Иън Макюън, но само от гледна точка на значимостта му като творец – ролята му на „пророк” в съвременната английска проза го сродява по-скоро с имена като Джордж Оруел и Олдъс Хъксли. Любопитното е, че романите на Джеймс Балард през годините са били обект на коментари и анализи от изключително сериозни критици. Самият Жан Бодрийяр пише: „след Борхес, макар и в един съвсем различен регистър, „Crash” е първият голям роман от вселената на симулацията, един свят, с който ще се занимаваме отсега нататък.” Балард без съмнение е привлечен от научната фантастика (като малък е мечтал да стане пилот), но произведенията му са алегорични и не се вълнуват от високи технологии и футуристични проекти.

Друга известна творба на британския писател е биографичният роман „Империята на слънцето”, по която Стивън Спилбърг създава едноименния филм през 1987 година. Героите на Балард са самотници – поставени в екстремни условия, те са принудени да бъдат находчиви, да си служат с хитрост, за да оцелеят. През 2008 г. излиза автобиографията му „Чудесата на живота”, в която той поставя акцент върху тийнейджърските си години през 30-те и 40-те години в Шанхай, неговия роден град. 

През 2016 г. „Колибри” ще издаде на българския литературен пазар „Crash” (Катастрофа), екранизиран от Дейвид Кроненберг, и „High Rise” (Небостъргач).

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени