Катерина Хапсали спечели първата награда „Перото“ за проза

09 ноември 2015 г.
Катерина Хапсали спечели първата награда „Перото“ за проза

На 6 ноември Катерина Хапсали беше удостоена с награда „Перото” 2015 в категория „Проза” в рамките на първата церемония по връчване на отличията, учредени от литературен клуб „Перото” в Националния дворец на културата. Хапсали получи приза за дебютния си роман, „Гръцко кафе”, който вече има няколко тиража на българския литературен пазар.

Творци в 5 категории – проза, поезия, детска литература, превод от български на чужд език, цялостен принос, бяха наградени за своя принос към българския литературен контекст. Клуб „Перото” ще отличава постиженията за периода от 1 юли на предходната година до юли на текущата година.

„Гръцко кафе” е блестяща, умело фрагментирана творба, замислена като изповед, адресирана от майката към нейния син. Един роман за разломите и границите на Балканите, но преди всичко за границите в човешкото съзнание, които и днес укрепват териториите си. Авторката вниква в травмите на паметта и създава калейдоскопичен образ на едно минало, което сломява илюзии, за да възроди желание за нов живот. И за да ни помири със самите себе си.

Носители на първата литературна награда „Перото” в останалите категории са: Ани Илков за поезия, Юлия Спиридонова-Юлка за детска литература, Анджела Родел за преводите си на английски език. С цитат от „Книга на мълчанието“ на Борис Христов директорът на Двореца Мирослав Боршош го обяви за носител на Голямата награда на Литературен клуб “Перото”.

Отличието на Катерина Хапсали й беше връчено от световноизвестната писателка Маргарет Мацантини, специален гост на първия кино-литературен фестивал CineLibri.

Издателство „Колибри” приветства учредяването на литературната награда „Перото”. Считаме, че това е поредната смислена, достойна за уважение инициатива на новото ръководство на НДК и на Националния център за книгата. Отличието се явява стимул, символична форма на подкрепа и признание за съвременната българска литература, чиито постижения трябва да бъдат отчитани и популяризирани както у нас, така и отвъд границите на България. Вярваме, че наградата ще се затвърди като престижно литературно отличие и стилната церемония по обявяване на първите й носители в клуб „Перото”, едно уникално по рода си литературно пространство, е свидетелство, че ентусиазмът ни има основания. Пожелаваме на инициаторите упорство и последователност в отстояването на дълбоко смислени културно-образователни и хуманни каузи.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени