Алисия Хименес Бартлет с награда „Планета” 2015!

22 октомври 2015 г.
Алисия Хименес Бартлет с награда „Планета” 2015!

Алисия Хименес Бартлет,  една от най-популярните и обичани авторки на криминални романи в Испания, спечели престижната награда „Планета” за романа си „Hombres Desnudos” („Голи мъже”).

Отличието, което се връчва от 1952 година насам от едноименното издателство „Планета”, има най-висока парична стойност в света след Нобеловата награда. На 15 октомври писателката се сдоби с 601 хиляди евро за своя социално ангажиран роман, подписан с псевдонима Тони Фарга. Той беше избран в конкуренция с 485 произведения.

„Романът ми не е автобиографичен, по-скоро е концентриран върху явления, които са типични за съвременното общество. Общество, в което млади хора остават без работа и са принудени да танцуват в нощни клубове”, признава авторката.

Алисия Хименес Бартлет е родена през 1951 г. в Алманса, но от 1975 г. живее в Барселона. През 90-те измисля поредица от криминални сюжети с централен персонаж Петра Деликадо и се сдобива с престижното отличие „Надал“ за романа „Където никой няма да те намери“. Прочутата серия за Петра вече има свой живот. Благодарение на ясно очертания характер, острия ум и чувството за хумор, с които авторката е надарила своята героиня, книгите й чупят жанровите рамки и карат читателя да тръпне в очакване на поредната майсторски заплетена интрига.

Алисия Хименес Бартлет е носителка на награда „Лумен“ за най-добра испанска писателка с творба, която пресъздава враждебността между Вирджиния Улф и нейната прислужничка. През февруари 2015 г. беше удостоена и с приза „Пепе Карвальо“ „за осъвременяването на испанския криминален роман и умелото използване на женска гледна точка“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени