Юнас Юнасон се завръща с трети роман!

10 септември 2015 г.
Юнас Юнасон се завръща с трети роман!

Новата книга на шведския писател носи заглавие „Hitman Anders” (оригиналното заглавие е „Mördar-Anders och hans vänner, samt en och annan ovän”) и ще бъде издадена в родината му на 23 септември.

Скоро излязъл от затвора, Убиеца Андерш върши дребни услуги на големи гангстери, но има проблем с пиенето, което се отразява на професионализма му. Въпреки това животът му претърпява нов обрат, когато среща жена – протестантски викарий, при това атеист, и един бездомен рецепционост в бивш публичен дом, сега превърнат в хотел с една звезда. Тримата обединяват силите си и скалъпват бизнес oферта, залагайки на уменията на Убиеца Андерш (заплахи и насилие, без убийства – той не иска пак да свърши в затвора) и неговата страховита репутация. Викарият и рецепционистът ще приемат гангстерските заявки и ще работят върху ПР и бизнес стратегиите. Клиенти ще привличат, като спекулират с любовта на таблоидите към журналистическите сензации...

Дотук добре, но любопитството на Убиеца Андерш към „смисъла на всичко това” оплита конците. В разговори с викария той се обръща към вярата и, противно на всички очаквания, Исус му отговаря! Викарият не може да повярва на случващото се. Когато Хитман Андерс навлиза в лоното на религията, доходният бизнес е поставен на карта, а викарият и рецепционистът бързо трябва да измислят нов план.

Динамичен и забавен, романът съчетава различни мотиви: превратните тълкувания на библейските послания, превърнати в егоистични несъответствия, последиците от фанатизма и идеализирането на която и да било религия, пресата като ловец на сензации, предприемаческият дух и вцепеняващата човешка глупост - и в основата на всичко това стои крехката надежда, че никога не е късно да започнеш отново, да получиш втори или трети шанс.

Стилът на Юнас Юнасон е уникален и разпознаваем заради сатирично-хумористичните възгледи за недостатъците на човечеството. По повод неговия обезоръжаващ дебют на световния литературен пазар „Гардиан” се произнесе така: „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ е забавна, жизнеутвърждаваща книга, която чака с нетърпение да бъде превъплътена в road movie. Юнасон е безспорен майстор на комичния сюжет.“

Романът беше драматизиран за берлинската сцена и филмиран със завиден успех, заслуга за което има блестящият комедиен талант на Робърт Густафсон. В третата си книга, където действието се развива в съвременна Швеция, писателят отново показва как видимо нормални хора попадат в абсурдни ситуации. Въпреки привидно невинната си физиономия, историите на Юнасон имат мощен социален заряд, защото критикуват или пародират нездрави политически и обществени феномени, които съществуват и днес, включително в най-напредналите, „цивилизовани” държави.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени