„Милениум” 4 вече на литературния пазар!

26 август 2015 г.
„Милениум” 4 вече на литературния пазар!

На 27 август е грандиозната световна премиера на най-чаканата книга тази година - “The Girl in the Spider’s Web”. Продължението на култовата трилогия „Милениум” на Стиг Ларшон излиза в първоначален общ тираж 2.7 милиона екземпляра! Обемът на предварителните продажби на романа го превърна в бестселър в аванс. 

Автор на четвъртата книга от сензационната шведска поредица е бившият журналист Давид Лагеркранс, който придоби международна известност с публикуването на автобиографията на шведската футболна звезда Златан Ибрахимович през 2014 година.

Трилогията „Милениум” е абсолютен международен хит с 80 милиона продадени екземпляра през 50 издателства от цял свят. През 2008 г. Стиг Ларшон, който не доживя своя успех, стана втори най-продаван автор в света след Халед Хосейни. След шведските киноадаптации на трите романа през 2011 г. излезе холивудската екранизация на „Мъжете, които мразеха жените” с оригинално заглавие  „Момичето с драконова татуировка”, под режисурата на Дейвид Финчър.

„Много се вълнуваме и вярваме, че изборът на автор за този проект е безпогрешен", споделя мениджърът на издателство „Норстет” Ева Гедин. Читателите пак ще се срещнат с ексцентричната Лисбет Саландер и с разследващия журналист Микаел Блумквист. „Стиг Ларшон беше майстор в изграждането на комплексен наратив, с много паралелни истории - отбелязва Лагеркранс. - Тези истории въздействат силно заради журналистическата автентичност, с която са написани.”

Правата за „Милениум” 4 до момента са продадени на 43 издателства (45 езика), а на 27 август или броени дни след това книгата излиза едновременно с печата на 26 от тях. Предвижда се българското издание на романа да се появи в книжарниците около 23 ноември под заглавие „Онова, което не те убива”.

През август тази година се навърши едно десетилетие от публикуването на първото заглавие от поредицата „Милениум” – „Мъжете, които мразеха жените", което печели наградата „Стъклен ключ“ за най-добър скандинавски роман за 2005 г., а вторият том, „Момичето, което си играеше с огъня“ е удостоен с наградата за най-добър шведски криминален роман за 2006 година.

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени