Давид Фоенкинос в България

30 юли 2015 г.
Давид Фоенкинос в България

За нас е изключително удоволствие да обявим гостуването в България на един от най-почитаните френски писатели и киносценаристи – Давид Фоенкинос! Събитието се осъществява с любезното съдействие на Френския културен институт.

Авторът на „Деликатност” и биографичния роман „Шарлот”, който спечели награда „Рьонодо” 2014, пристига за среща с читатели и зрители в София и Варна и за участие в 23-тото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” във Варна.

Роден преди 40 години, Давид Фоенкинос е носител на десетки награди, а книгите му са преведени на повече от 40 езика.

Давид Фоенкинос е изкусител. Творчеството му съблазнява читателя с елегантна фантазия и романтизъм, с категоричното си желание да доставя удоволствие. Книги като „Деликатност”, „Спомените” и „Еротичният потенциал на жена ми” се четат на един дъх и принадлежат към онова семейство френски романи, които интригуват с вътрешната си деликатност, изтънчен хумор и чар.

Последната му творба, „Шарлот“, е парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години. Написан в свободен стих, романът пресъздава трагичната участ на немската еврейка с рядка чувствителност и дълбочина.

В конкурсната програма на най-романтичния кинофестивал у нас Давид Фоенкинос ще представи филма „Деликатност” (2011), създаден въз основа на едноименното му произведение в сътрудничество със Стефан Фоенкинос, брат на писателя, и с участието на Одри Тоту в ролята на Натали.

Програма на гостуването:

20 август

19.00 ч., Среща с читатели във Френския културен институт в столицата

21 август

18.00 ч., Церемония по откриване на 23-тия филмов фестивал „Любовта е лудост” във Варна

22 август

17.00 ч., Прожекция на филма Деликатност

23 август

17.00 ч., Среща с читатели в книжарница Сиела – Варна и прожекция на филма „Деликатност” във Фестивален и конгресен център

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени