Библиотечно оформление на поредица „Съвременна европейска проза”

08 юни 2015 г.
Библиотечно оформление на поредица „Съвременна европейска проза”

Драго ни е да споделим, че емблематичната поредица на издателство „Колибри” „Съвременна европейска проза”, която е носител на не едно отличие, вече се радва на ново художествено оформление.

Заглавията от серията имат страстни читатели и поддръжници от години. Колекцията обхваща най-добрите образци на съвременната литература от държавите и регионите на Стария континент и смело може да се определи като представителна за постиженията им в тази област. В нея присъстват имена като Итало Калвино, Даниел Келман, Жозе Сарамаго, Антонио Табуки, Михайло Пантич, Паоло Джордано, Давид Фоенкинос, Едуардо Мендоса, Арто Паасилина и много други.

Културният диалог е неизменна част от политическата интеграция, a взаимното опознаване между отделните държави е изключително важна крачка за опазване на общия ни европейски дом. Литературата, особено съвременната, остава един от сравнително слабо познат носител на културната идентичност на отделните държави. Водена от това убеждение, през 2005 г. издателска къща Колибри лансира поредицата "Съвременна европейска проза”. В нея са представени най-ярките явления от областта на съвременната художествената проза, уникална мултикултурна мозайка от писатели и техни произведения, отличени на авторитетни национални и световни форуми за литература, които оформят облика на “литературна” Европа.

Излезлите до момента близо 150 заглавия са емблематични за отделните национални литератури, както и за тенденциите в общоевропейски мащаб. Литературата на “областите” на Европа също е подобаващо застъпена, за да се очертае една по-пълна и пъстра картина на литературния пейзаж на Стария континент в контекста на обединена Европа.

Амбициите на тази поредица, привилегироваща „добрата” литература, предизвикаха интерес и тя се наложи сред определена читателска аудитория с по-изявени литературни интереси. Замисълът на издателството е като обедини високохудожествени образци на европейската проза, да приобщи по-широка, предана публика към литературните стойности на Европа от края на XX и началото на XXI век.

Художникът Стефан Касъров има в творческата си биография внушителен набор проекти и отличия. Работата му е доказателство, че художественият дизайн на една книга е арт територия със свои вътрешни закони, и без съмнение заслужава признанието на професионалистите. По настояване на читателите сега той предлага осъвременена, по-модерна визия на утвърдената вече поредица за съвременна европейска проза. Настоящото оформление е плод на взаимодействие на визиите, които вече познавате, но отчита идеята за разнообразие и актуалните парадигми в областта на дизайна и типографията. 

С пожелание за приятно четене, оставаме в очакване на вашите отзиви.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени