„Колибри” издава непубликувани разкази на Труман Капоти

08 юни 2015 г.
„Колибри” издава непубликувани разкази на Труман Капоти

Издателство „Колибри” придоби правата за издаване на сборник с ранните, непубликувани досега разкази на американския писател Труман Капоти. До момента правата за книгата са продадени на Penguin Classics – Великобритания и на германското издателство Kein&Aber.

Поклонниците на Капоти ще имат удоволствието да се запознаят с над 15 разказа, писани в началото на творческия му път.

В южно градче младо момиче нетърпеливо чака за среща със своя приятел. Малко момче открива куче мечта в Сентрал Парк. Жена се бори да спаси живота на детето си, което носи очите на любимия й мъж. Близки приятелки обсъждат теоретичното убийство на съпрузите си...

В тези непубликувани истории, макар и писани в младежките години на Капоти, неговият разказвачески дар е разпознаваем. Прозата му е остроумна, трогателна, кристално чиста. Героите са самотници, наблюдателни деца, прелестно наивни млади жени, които читателят лесно може да асоциира с Холи Голайтли, застаряващи градски софистикати, болни от цинизъм. Човеци, които търсят разбиране в един вероломен свят. Тук има истории за насилие и престъпления, за несправедливост и расизъм, за отчаяние и бедност. Контекстът е познат – провинциалният юг на детството му и космополитният Ню Йорк от четиресетте години на 20 век. 

Тази великолепна колекция  дава възможност на читателите да станат свидетели на първите, сигурни стъпки по пътя към славата на една от най-забележителните фигури на американската проза през миналото столетие. Стъпки, които ще отведат Капоти до произведения като романа „Други гласове, други стаи”, сборника с разкази „Дървото на нощта” и знаковата новела „Закуска в Тифани”. 

Сборникa с непубликувани разкази дължим на архивите на New York Public Library, където е открит ръкописът. Американското издание ще бъде пуснато на пазара от „Рандъм Хаус” в навечерието на Коледа, по повод 50 годишнината от първото публикуване на шедьовъра „Хладнокръвно”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени