Едуардо Мендоса печели „Франц Кафка“ 2015

03 юни 2015 г.
Едуардо Мендоса печели „Франц Кафка“ 2015

Едно от най-оригиналните пера на съвременната испанска проза спечели наградата „Франц Кафка”. Новината беше разпространена чрез интернет страницата на „Обществото на Кафка” от Даниела Ухеркова: „Един от най-уважаваните и най-превеждани съвременни испански писатели се чувства поласкан от наградата и ще пристигне в Прага през октомври, за да я приеме”.

Сред предишните титуляри на отличието са живият класик Филип Рот, австрийката Елфриде Йелинек, драматургът Харолд Пинтър, ирландският писател Джон Банвил и японският творец Харуки Мураками.

Роден в Барселона през 1943 г., Едуардо Мендоса вае впечатляващо забавни и умни сюжети, експериментирайки с изразни средства и жанрове, а това превръща всеки негов роман в скъпоценност. Още през 1986 г. писателят реализира значим творчески успех – излиза „Градът на чудесата“, който френското списание „Lire“ определя като най-добрият роман на годината, издаден във Франция.

Според критиката романът му „Със зъби и нокти“, който има и българско издание, напомня за стила на Удхаус, Ивлин Уо и Греъм Грийн взети заедно. Заглавието е удостоено с голямата награда „Планета“, а през  2013 година печели и престижното отличие „Европейска книга“, чиято мисия е да допринесе за по-категоричното присъствие на Европейския съюз като културна общност.

Наградата за литература „Франц Кафка“ е учредена през 2001 г. и се дава на творци, независимо от техния произход и националност, чиито произведения се отличават с изключителни художествени качества. Това е единствената международна литературна награда, която Чехия връчва. Носителят й получава бронзова статуетка, умалено копие на паметника на Франц Кафка в Прага, дело на художника Ярослав Рона. Паричната стойност на приза е 10 хиляди долара.

Освен прочут автор на бестселъри, Едуардо Мендоса е виден учен-лингвист и в продължение на много години е бил преводач в испанската делегация на ООН в Ню Йорк. Произведенията му са напоени с хумор и топлота, същевременно са извор на проникновени наблюдения върху испанското общество.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени