15-16 май 2015 г., Дни на Франсоаз Долто в България

30 април 2015 г.
15-16 май 2015 г., Дни на Франсоаз Долто в България

На 15 и 16 май ще се състои традиционният вече форум „Дни на Франсоаз Долто в България”, с фокус „Майчинство и ранно детско развитие”. Ще вземат участие изтъкнати френски психоаналитици и експерти от България – Мириам Сежер, Мари Кристин Лазник, Георги Кацаров, доц. дпн Моника Богданова, д-р Велимир Симов, д-р Анета Попиванова, Емилия Казълова.

На 15 май от 18 ч. в аудитория 65 на СУ „Св. Климент Охридски”, Ректорат, ще се проведе открита лекция, в рамките на която гостите и участниците могат да видят филм за идеите на легендарната Франсоаз Долто. Ще бъде представена книгата „В зората на сетивността”. ВХОД СВОБОДЕН.

На 16 май специалистите ще изнесат експозета, а работните ателиета предвиждат дикскутиране на конкретни практики и актуални въпроси в полето на майчинството и ранното детско развитие.

Темите тази година са свързани с аутизма и анорексията при бебетата, ранните взаимоотношения и първия контакт майка - бебе след раждането, първата грижа с акушерка вкъщи, грижата за преждевременно родените бебета, както и въпросът за психоанализата в организацията.

Мириам Сежер е дългогодишен детски психиатър и психоаналитик, ученичка и последователка на Франсоаз Долто, съосновател и президент на организацията „Каузата на бебетата“, кавалер на Ордена на Почетния легион, автор на множество публикации и книги в областта. На същия форум през 2012 г. беше представена нейната книга „Думи, за да се родиш“, а през 2013 г. излезе и продължението „Малкото училище – голямото начало. Детето и детската градина“. Благодарение на професионалната й подкрепа и ангажираност с каузата на бебетата, у нас вече се работи по популяризиране наследството на Франсоаз Долто и практиките на психоанализата с бебета и преждевременно родени деца.

Франсоаз Долто (1908–1988) е светило в областта на френската и световната психоаналитична наука. Трудовете й отдавна са класика, а оригиналният й принос към познанието за дълбинното у човека е вън от съмнение. Известна е като последовател на Фройд и съмишленик на Жак Лакан.

Събитието е адресирано към психолози, педагози, социални работници, педиатри, неoнaтолози, акушерки, здравни експерти и специалисти в институции за работа с деца, но също и към широката публика, която се вълнува от тази проблематика!

Повече информация за програмата и участниците

Ако желаете да заявите участие на 16 май, следва да се регистрирате.

Събитието се осъществява с партньорството между СУ “Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика, Алианс на българските акушерки и Българска асоциация по неонатология.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени